Yule-avagy a kelta téli napforduló


Csak azért írom ide, mert egyrész érdekes, másrész, már több kelta ünnep leírása is szerepelt a blogomban, tehát járjuk körbe az évkereket, és a harmadik érvem, így legalább megtudjuk, miért is karácsonyi süti a fatörzs torta!

Midwinter
Yule
a Nap visszatérésének ünnepe. Az éjszakák most a leghosszabbak. A napfordulótól kezdve egyre hosszabbodnak a nappalok. A fény újjászületik, napról napra erősödik. A fény és a sötétség közti örök harcban ismét a Fény kerekedik fölül.

A legtöbb hagyomány, a wicca, a pogányság szerint a Nap képviseli az istenség Férfi-aspektusát, és halála, újjászületése a Téli Napforduló idején a régi napév halálát és az új születését reprezentálja. Ez az örök harc számtalan hagyományban megjelenik, különböző jelképes formákban: a Tölgykirály (a Növekvõ Év istene vagy az Isteni Gyermek) és a Magyalkirály (a Fogyó Év istene vagy a Sötétség Ura); Yule idején a Tölgykirály meghódítja a Magyalkirályt. Litha, vagy a Nyári Napforduló idején a Magyalkirály győz.
Midwinter a Midsummer ellenpontja a sötétség, homály, titkok győzelme, uralma. Midsummer idején a Napisten, Sunna teljes erejében tündököl, és minden titokra rávilágít, semmi sem marad rejtve fénye elől. A hosszú sötét téli éjszakákon azonban minden elrejt a jég, a hó. Sötét és titkos helyükön várják újjászületésük idejét, a téli napforduló éjszakáját. Ezen az éjszakán, az "Anya Éjszakáján" kezdõdik az északi népeknél a Yuletide, ami Tizenkét Éjszakán át tart, (dec. 20. - december 31.) és e Tizenkét Éjjel reperezentálja az óév elmúlását, valamint az új esztendõt tápláló folyamatot.
A szó jelentése: "Kerék." Az ősi kaldeusoknál a yule szó "kisded"-et, "kisgyermek"-et jelentett. Az új mindig a régi helyébe lép, az élet folyton megújuló ciklusa vég nélkül folytatódik.
Az istenség neve kultúránként különböző; az északi népeknél és az angolszászoknál Balder, a keltáknál Bal, stb. Az eltérő nevek ellenére könnyen azonosíthatók. Yule-istenségnek tekinthető minden Újszülött-isten, Napistenek, Anyaistennők és Istennőhármasságok. Legismertebb közülük Dagda és Brighid, Dagda lánya. Brighid tanította meg a kovácsokat a tűzzel bánni és a fémmesterségre. Az ő lángja, mint az új fény lángja elűzi a lélek és az elme sötétségét, Dagda üstje pedig biztosítja, hogy a Természet mindig gondoskodhasson gyermekeiről.


- Szimbolikája
a Nap újjászületése, az év leghosszabb éjszakája, a Téli Napforduló, Befelé tekintés, a Jövő tervezése
- Szimbólumai
Yule-tuskó, örökzöld ágak vagy koszorú, az ajtóra akasztott magyal, fagyöngy, aranygyertyák, szegfűszeggel megszurkált gyümölcsökkel teli kosár, illatos növények párologtatása, karácsonyi növények, (pl. karácsonyi kaktusz, mikulásvirág).

- Növényei
babérbogyó, szentelt bogáncs, örökzöld, szentelt tömjén, babér, fagyöngy, tölgy, fenyő, zsálya, sárga cédrus

- Ételei
citrusfélékben áztatott köményes sütik, gyümölcsök, diófélék, sertésételek, pulyka, tojáslikőr, gyömbértea, fűszeres almabor, wassail, (fűszeres ital sörből és borból) vagy báránybunda (ale, cukor, szerecsendió, sült alma).

- Füstölői
fenyő, cédrus, babérbogyó, fahéj

- Színei
piros, zöld, arany, fehér, ezüst, sárga, narancs

- Ékkövei
rubin, vérkõ, gránát, smaragd, gyémánt

- Ünneplése
szenténekek éneklése, mulatozás a fák körül, Yule-tuskó égetése, Yule-fa díszítése, ajándékváltás, csók a fagyöngy alatt

- Varázsigék
béke, harmónia, szeretet és növekvõ boldogság

- Istenségei
Brighid, Isis, Démétér, Gaia, Diana, a Nagy Anya; Apollón, Rá, Odin, Lugh, a Tölgyfakirály, az Egyszarvú, a Zöld Ember, az Isteni Gyermek, Mabon

- Yule spirituális vonatkozásai
(Selena Fox: Winter Solstice Celebrations for Families and Households, 1993.)


Koncentrálás: tudatosítani, mit is akarunk celebrálni.
- a családi kötelékek megerősítése
- a már meglévő családi szertartások kibővítése
- a család hangolódjon a természet ciklusaira
Ráhangolódás: a Földön minden élő közösségének tagjai vagyunk
- kapcsolat az ősökkel
- etnikai-kulturális örökség celebrálása
- ősi és jelenlegi népszokások tanulmányozása, továbbadása
- a karácsonyi szertartás, mint alternatíva, ill. annak kibővítése
- a spirituális megújulás és szeretet mélyebb megértése
- vidámság
Időpontok: a család életébe illõ idõpontok kiválasztása az ünneplésre
- napfordulókor
- a napforduló asztrológiai-asztronómiai pillanatában
- alkonyatkor
- előző estén lefekvés előtt
- napkeltekor
- délben
- napfordulóhoz közeli időpontban
- egy éjszakával előtte
- egy hétvégével előtte
Időtartam: az ünneplés időtartamát családtagjaink életkora, figyelme szerint határozzuk meg
- nagyon rövid: 5 perc alatt
- rövid: 5-20 perc
- közepes: 20-90 perc
- hosszú: 90 perc - 3 óra
- nagyon hosszú: több mint 3 óra, akár 24 órás periódus
Előkészületek: a megfelelő hely kiválasztása, felkészítése, bizonyos szempontok figyelembevételével
- A családi otthonban
-- konyhában, ebédlőben
-- tűzhely környékén
-- ünnepi fa környékén
-- nappaliban
- Az otthonon kívül
-- az udvaron
-- a tetőn
-- a közeli parkban
-- természetvédelmi területen, erdőben
Ünnepi hozzávalók: egy-kettőt kiválasztani, ami illik az ünnep középpontjába, idejébe, időtartamához és előkészületeihez.
-Yule-koszorú
Együtt gyűjtsük a hozzávalókat, együtt készítsük el, örökzöldekből, díszítsük fel szépen. Körülállhatjuk, tudjuk, hogy a Természet ciklusainak szimbóluma; jusson eszünkbe róla Yule és Jul (a tiszafa), ami kereket jelent. Helye az ajtón kívül vagy benn a falon vagy a nappali asztalának közepén legyen. A koszorún négy gyertya, középen egy, ez a szellemet vagy a Napgyermeket reprezentálja. A gyertyák színei: sárga - levegõ, piros - tûz, kék - víz, zöld - föld -- vagy bármelyik négy szín, amit te magad a négyesség színeinek tartasz. A Napgyermek színe lehet fehér, bíbor vagy arany. A gyertyagyújtás sorrendje: 1. Észak ~ Föld ~ megtermékenyülés; 2. Kelet ~ levegõ ~ elme; 3. Dél ~ vér ~ tûz; 4. Nyugat ~ víz ~ magzatvíz; 5. Az Istengyermek ~ a LélekHa vége az ünnepi idõszaknak, adjuk vissza a Természetnek, vagy tegyük el a nyári napfordulóig, és akkor égessük el az örömtûzben.
- Lakoma
Kedvenc családi ételek, italok elkészítése. Étkezés elõtt hálaadás. Étkezés végén napszimbólum-édességek. Amibe szülinapi gyertyát szúrhatunk. Minden családtag meggyújt egy gyertyát, és kíván valamit az ünnepre vagy a következõ évre. Amikor minden gyertya ég, a család együtt fújja el, hogy együtt küldjék útjára a kívánságaikat. Együtt énekelhetünk.
- Gyertyafény-kör
A lakomával egyidõben vagy külön. A család körbeüli az ünnepi asztalt. Minden családtag elõtt egy piros gyertya, tartóban. Plusz egy nagy piros, középen, ami a családi összetartozást, az Egészet és a Napfordulós Napot reprezentálja. Körülötte vannak a kicsik. A szülõk beszélnek az ünnep hátterérõl, majd az ünneplés céljáról, hogy összetartsa a családot, és meghatározzák e gyertyafénykör jelentõségét, hogy a családtagok egymásra hangolódjanak, valamint az õsökre, valamint a Természetre. Eloltunk minden fényt. Pár percig sötétben állunk vagy ülünk, és figyelmünket befelé fordítjuk, a fény csökkenésére az évnek ebben az idõszakában, a Nap jelentõségére bolygónk életében, és a fény, mint az újjászületés szimbolikájára. Aztán a szülõk egyenként szólítják családtagjaikat saját gyertyájukhoz, köszönetet mondanak mindenért, ami volt és ami lesz, és megáldják az elõttük álló évet. Amikor minden gyertya ég: kézenfogják egymást, együtt énekelnek, így fejezik be a kört. A gyertyákat hagyjuk leégni. Vagy, ha az egyik családtag kijelenti, hogy fényük újjászületve továbbél a szívünkben, akkor egyszerre kiolthatók.
- Yule-tuskó
Tölgyfatuskó és tûzhely kell hozzá. A tuskó legyen nagyon száraz. Feldíszíthetõ: piros textil- vagy papírszalagokkal (jól éghetõ legyen), száraz magyallevelekkel, természetes száraz anyagokkal. Az egyik családtag elmondja a tuskó hagyományát. Valaki elmeséli a Tölgykirály és Magyalkirály meséjét. Lehetõleg minden fényt oltsunk el. A család kis ideig üldögél a sötétben. Csendben elmélkednek a szoláris év váltakozásain. Mindenki végiggondolja az elmúlt évet, a "rosszakat" is, semmi sem "rossz", hanem kihívás, amibõl tanulni lehetett. Aztán megggyújtják a tuskót. Amikor égni kezd, minden családtag rádob egy-egy gallyat, és elbúcsúzik az óévtõl. Mindenki eldobja bánatait, a múlt fájdalmait, a rossz szokásokat, és köszönetet is mondunk mindenért, ami volt. Amikor már jól ég, koncentráljunk az új évre és a lehetõségek erejére. Aztán mindenki tölgyfagallyakat vagy makkot dob a tûzbe, ez reprezentálja az elõttünk álló évet és reményt, megoldást idéz problémáinkra. Aztán együtt énekel a család. Hagyjuk leégni a tuskót, csak kicsi maradjon belõle. Õsi hagyomány szerint õrizzük meg a hamut és a maradék tuskót, jövõre azzal gyújtsuk meg az új Yule-tuskót.
- Csilingelés
Összeköthetõ más szertartásokkal is, pl. minden egyes áldás után csöngetés. De önmagában is alkalmazható. Mindenkinek legyen saját csengettyûje. Mindegy, milyen méretûek, csak összhangban legyenek. Jó a sárgaréz, jó a karácsonyfacsengõ. A család körbeáll vagy -ül. Mindenkinek csengõ van a kezében. Az egyik családtag vezeti a szertartást. Elõször néhány szót szól a napfordulóról, ami az új év kezdete, és hogy a naptárakat világszerte a szoláris év változásai alapján szerkesztették meg. Aztán a ceremóniamester elmondja, hoygan fogja kicsöngetni az óévet, és becsöngetni az új évet. Majd meghívja a családtagokat, hogy csengõkkel ünnepeljék a napfordulót. Mind a négy égtáj felé csöngetnek. Majd a tér négy irányába (föl - kozmosz, le - föld, középre - isteni egység). Aztán egyenként csöngetnek, az egyes családtagokért, a családért, majd együtt, megünnepelni a kapcsolatot a Természet ciklusaival, majd újra együtt, a Földdel és minden élõlénnyel való kapcsolatért. Idõsebbtõl fiatalabb felé haladva: minden családtag elmond egy látomást vagy egy kívánságot a Földért, a jövõ évre. Aztán együtt csöngetnek, hogy megerõsítsék ezt a kívánságot. Végül háromszor elmondják: "Boldog Napfordulót", és csöngetnek.
- Yule-fa
Feldíszítünk egy örökzöld fát. Lehet élõ az udvaron, vagy egy tavasszal ültetett cserepes.Vagy kivágott. (Ez esetben köszönjük meg a fának, hogy eljött hozzánk ilyen módon.) Együtt díszíti a család, minden egyes dísznél mondhatunk egy jókívánságot. A díszek napszimbólumok legyenek. Csillogó piros vagy arany gömbök, napfigurák, szarvas, sas, búzakalász. Vagy csillagok, mindenféle fényforrások, hold, kisded, születési szimbólumok. Lehetnek saját totemállataink is. Fagyöngy, színes (fõleg piros) bogyók, alma, gránátalma, téli madarak, tündérek, hópehely, gyertya, koszorú, mézes- vagy gyömbérsüti-emberke, makk, babérbogyó és áfonyagirland, Télapó, Mikulás. Ünnep után: elégetni a fát örömtûzben, vagy beásni a talajba, vagy kitenni az erdõbe. Egy darabját eltenni jövõre, és majd a Yule-tuskóval elégetni. Pattogatott kukorica- vagy vörös áfonyagirlandokkal varázsolni is lehet: minden 13 szem egy-egy kívánságot reprezentál. Ezeket más bogyóval különítsd el egymástól. Tedd föl a fára. Amikor elõször gyújtasz fényt a fán, képzeld el a kívánság beteljesülését, ahogy a Nap visszatér a világba, úgy teljesülnek azok is. Az ünnep után amit csak lehet, õrizz meg a girlandból egy korsóban. Majd a Szent Iván-éji tûzben égesd el a maradékot - itt fejezõdik be a varázslat.
- Téli természetrõl való gondoskodás
Madarak etetése, együtt elkészíteni. Ezt is együtt, a fenti ceremóniákhoz hasonlóan, koncentrálva a Természet szépségére és hogy minden összetartozik. A magok az élet szimbólumai, és jószándékunkat közvetítik a Természet többi része felé. Végül mondjuk egymásnak: "Mindannyian a Természet családjának tagjai vagyunk". (Mitakuye oyasin). Végül énekeljünk együtt valami szép karácsonyi dalt.
- Mesélés
Saját emlékeinkbõl, népszokások felidézése, karácsonyi mesék. Napmítoszok, legendák, Fény újjászületése. Megkönnyíti a családi örökség továbbadását, ha mindezt fölvesszük videóra, magnóra.
- Ajándékozás

Yule növényei:

Fagyöngy
Miért csókolják meg egymást az emberek a fagyöngy alatt?
A szokás eredete a skandináv mitológiába nyúlik vissza.
Balder, a délceg és daliás isten figyelmeztetést kapott, hogy vigyázzon, mert az életére törnek. Frigg, az isten anyja minden élõlénnyel megígértette, hogy nem fogják bántani a fiát, így próbálta megóvni Baldert. A jelentéktelen külsejû fagyöngy azonban elkerülte figyelmét.
Loki, az ártó isten észrevette Frigg mulasztását, és gonosz céljainak szolgálatába állította. AValhallában bált rendeztek az istenek, amire Loki is elment, hívatlanul. Elrejtõzött, és figyelte az istenek mulatozását: tréfából nyíllal lövöldöztek Balderra. Loki igencsak meglepõdött azon, hogy az isten egyáltalán nem sebesül meg a nyilaktól, lévén sebezhetetlen. A gonosz isten, aki mindig csak azt kereste, hol árthat, fagyöngybõl készített nyíllal lõtt Balderra, így aztán meg is ölte.
A többi isten szörnyen megharagudott a fagyöngyre, amiért kioltotta szeretett istenük életét. Megengedték Friggnek, hogy tegyen a növénnyel, amit akar. Frigg azonban, a szeretet istennõje nem akarta bántani a növényt, hanem a szeretet jelképévé tette, és azt kérte, hogy akik megállnak alatta, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsájtás jeléül.
- Yule-fa, karácsonyfa
Ld. még fagyöngy, tiszafa,Yule-tuskó.
A karácsonyfa õsi egyiptomi hagyományból származik, akik pálmafát díszítettek fel, a gyõzelem jelképét.Télen is örökzöld ágai az újjászületést, az élet örök körforgását jelképezik számunkra. Egyes korai legendákban az újszülött istenség, Baal-berith (A Fa Ura) jelképe.
A Yule-fa szoros összefüggést mutat a germán pogány hagyománnyal: ajándékokat hagyni az elf-elnek, hogy elnyerjék jóindulatukat.
A fa minden õsi európai nomád törzs életében létfontosságú és szent élõlény volt. (Ld. Yggdrasil, Világfa, Kalevala, Jankovics Marcell: A fa mitológiája, tiszafa).
A germánok hite szerint az emberi faj is a fáktól származik, a nõk a Nyírfától, a férfiak a Kõristõl vagy a Tiszafától.
A fa díszítése is szakrális célokat szolgált, a díszek maguk is szimbolikus értékûek, legfõképpen az újjászületõ Napot szimbolizálják, valamint a kozmikus év egyes elemeit, a Holdat, csillagokat, a földet, az egyes hónapokat, a világkígyót, az idõt. (Ld. még spirituális vonatkozásait)
Más Yule-fényforrások
almába szúrt gyertyák, "adventi koszorú"

Yule-tuskó
Hagyományosan kõris, tiszafa, vagy nyírfa tuskója. Tüze az örök, elpusztíthatatlan fény szimbóluma, a fény újjászületésének segítõje, ami táplál és melegít minket. A hagyomány szerint a gazda saját földjérõl kell származnia, vagy lehet kapott ajándék, ám venni sohasem szabad. A Tizenkét Éjszaka mindegyikén tizenkét órán keresztül ég a kandallóban, vagy elsõ éjjel ég, a többi napon és éjszakán át parázslik. Feldíszítik, akárcsak a karácsonyfát: örökzöld ágakkal, magyallal beborítják. Meglocsolhatják sörrel, almaborral. Mindig eltesznek egy darab tuskót, a következõ évben azzal gyújtják meg az új Yule-tüzet, az örök, megszakíthatatlan körforgás értelmében.
Mai változata: kisebb tölgy- vagy fenyõág egyik végét ellapítjuk, három lyukat fúrunk bele, ezek lesznek a gyertyatartók. Ideállítunk három gyertyát, színeik: piros, fehér, zöld (évszakok), zöld, arany, fekete (a Napisten), vagy fehér, piros és fekete (a Nagy Istennõ színei). Díszítsük fel örökzöldekkel, piros- és aranyszálakkal, rózsabimbóval, szegfûszeggel, végül hintsük be liszttel. (Ld. még spirituális vonatkozásait.)


És még egy mai változat, az úgynevezett fatörzs torta! Receptet nem írok, mert jobb, ha mindenki kikisérletezi azt, amelyik a legjobban ízlik neki.

Az első Yule
Volt egyszer, hol nem volt, valamikor réges-régen egy kék és zöld szigeten élt egy szép fiatal asszony. Sok barátja volt a szigeten, tündérek, fák, virágok, nyulak, szarvasok és madarak…ám ő volt az egyetlen ember, aki a szigeten élt. Szerette volna magához hasonló emberekkel megosztani a barátságát, a titkait, ezért szülni kezdett. Minden hónapban, amikor a hold elrejtőzött, az asszony szült. Az első hat hónapban sötét bőrű és szemű leányokat szült. Az év második hat hónapjában fehér bőrű leányoknak adott életet. Minden év hetedik hónapjában varázserejű, szent tölgyfát szült az Első Asszony. Ahogy teltek az évek, sok-sok leány született, és néhány tölgyfa is. A leányok az állatokkal és egymással játszadoztak, fölmásztak a tölgyfa ágai közé és a tündérek társaságában virágokat szedtek.
Egy napon az Első Anya elsőszülött leánya maga is szült. Az Első Anya nagyon büszke és boldog volt, legkedvesebb barátja, a Tölgyfa (aki szerfölött bölcs volt) ezüstkoronát ajándékozott neki, és elnevezte Nagyanyónak. Hamarosan sok leány szült még, és a sziget még boldogabb hely lett, mint valaha, benépesült csecsemőkkel, nagylányokkal és nagyanyókkal, akik együtt játszottak az állatokkal, a fákkal és a tündérekkel. Egy téli éjszakán, amikor a hold elrejtőzött, az egyik leány olyan babát szült, aki minden eddig látott lénytől különbözött. Nem leány volt, se nem tölgyfa, hanem FIÚgyermek! Nagyon sötét és hideg éjszaka volt, az év leghosszab éjszakája, ezért minden leány és minden állat összebújt, hogy ne fázzanak. Miután izgalmuk lecsillapodott a különleges csecsemő láttán, rájöttek, hogy a kisfiú nem érzi jól magát. Nem volt olyan erős és nem volt olyan melegvérű, mint a sziget eddigi szülöttei. Mindannyian aggódni kezdtek érte, és megpróbálták őt átmelegíteni. A vastag prém es állatok odabújtak hozzá meg az anyjához, a tündérek varázsködöt hintettek fölé, a kicsi leányok pedig gyönyörűséges dalokat daloltak és körbe-körbe táncoltak a szobában. Ám a kisbaba nem tudott eléggé fölmelegedni, és hamarosan annyira kihűlt, hogy már sem sírni, sem a tápláló anyatejet szopni nem maradt ereje.
Első Nagyanyó nagyon féltette a kisfiút. Igyekezett eltitkolni könnyeit a leányai előtt, és kifutott az erdőbe. A hó szörnyen mély volt és szikrázóan fehér. Annyira mély volt, hogy Nagyanyó lépni sem tudott benne. Így hát barátja, a bagoly a tömött hófelhők fölé emelte őt, és magával vitte a varázserdőbe, ahol elsőszülöttje, a legszentebb, legbölcsebb barátja, a Tölgyfa élt. Első Nagyanyó elhatározta, tanácsot kér barátjától, hogyan segíthetne a kisfiún. Amikor a bagoly odaért a tisztáshoz, ahol a szent Első Tölgyfa élt, Nagyanyónak a szava is elakadt a látványtól! A földön egy szem hó sem volt, s a szabályos kör közepén ott hevert barátja, a Tölgy. Kidőlt ugyanis, és egy halom tuskóvá és gallyakká hasadt. Nagyanyó térdre rogyott a kidőlt fa mellett, és kicsorduló könnyei szikrázó jégcsapokká fagytak az arcán. Miközben próbálta megérteni, hogy mi történhetett drága barátjával, egy prérifarkas lépett a körbe, és mellételepedett. Először lenyalta arcáról az odafagyott könnyeket, majd egy titkot súgott Első Nagyanyó fülébe. Nagyanyó bólintott, majd a prérifarkas és a bagoly segítségével néhány rőzseköteget szedett össze legöregebb barátja, a Tölgy ágaiból, majd visszatért leányához és kisunokájához. A Tölgy adományát és a prérifarkas titkát felhasználva Nagyanyó megépítette a kék és zöld sziget legelső tűzrakását. A tündérek megrémültek, még sohasem láttak olyat, ami szárnyak nélkül táncol. Az állatok kacagtak, még sohasem láttak ilyen ragyogó szí neket, hacsak nem a tavaszi virágokon. A leányok nem tudták, mitévők legyenek, még sohasem éreztek tél közepén olyan meleget, mint a nyári homok a tengerparton. Az anyja közelebb húzta kisfiát a tűz széléhez, közelebb, mint bárki más (kicsit mindannyian meg voltak illetődve az új dologtól, amit tűznek hívnak). A kisbaba egy egész kicsit kinyitotta szemét, és mozgatni kezdte ujjacskáit. Aztán elmosolyodott, és lábujjacskáit is megmozgatta. Amikor már jól fölmelegedett, odabújt anyjához és szopni kezdett, és hamarosan már mindenki biztos volt benne, hogy minden rendben van vele. Mindannyian olyan boldogok voltak, hogy táncra perdültek a tűz körül, kedvenc különleges dalaikat énekelték, és kicsiny ajándékokat adtak a tűznek.
A kisfiú erős és boldog ifjúvá cseperedett, hála az Első Tölgyfa adományának. Sok-sok fia lett, és megtanította őket makkot ültetni az év hetedik újholdjának idején, hogy mindig sok-sok tölgyfa legyen a szigeten. Minden télen, az év leghosszabb, leghidegebb, legsötétebb napján a kék és zöld sziget egész népe különleges tüzet rakott. Különleges fából rakták a máglyát, és fényes díszekkel, csillogó tündérköddel ékesítették. Különleges ágat vagy tuskót szedtek össze, és miközben ékesítették, kedvenc dalaikat dalolták. Aztán ezt a szépséges tuskót a jövőnek adták ajándékba… és minden gyermek meghallgathatta az Első Tölgyfa ajándékának történetetét. Az év leghosszabb éjszakáján, amikor gyertyát gyújtotok vagy tüzet raktok, emlékezzetek az Első Nagyanyó és a prérifarkas történetére, aki elárulta a titkot Nagyanyónak. Nem számít, milyen hideg van és milyen sötét, a Nap mindig újjászületik és nekünk adja melegét, fényét.



Yule ünnepi receptek
Gombás-mandulás rizs
1 csésze apróra vágott hagyma2 teáskanál vaj1 csésze nagyszemû rizs2 csésze marhahúsleves1/4 teáskanál bors1/2 csésze darált mandulal2 dkg gomba2 teáskanál vaj
A vajon megfonnyasztjuk a hagymát.Hozzáadjuk a rizst, kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Puhára fözzük.
Gombával töltött húsos cipó
10 dkg szeletelt gomba 1/2 csésze apróra vágott hagyma 1/4 csésze vaj 4 csésze friss kenyérmorzsa1/4 teáskanál kakukkfû1 kg tarja2 tojás könnyedén fölverve1 1/2 teáskanál só1/8 teáskanál bors1/4 csésze apróra vágott petrezselyem1/3 csésze ketchup1/3 csésze gombaleves
Mézes-gyömbéres bourbon-golyók
1 csésze gyömbérsütemény-morzsa
1 1/4 csésze porcukor
1 csésze finomra vágott pekándió vagy dió
1 kocka keserû csoki
1 1/2 evõkanál méz
1/4 csésze bourbon
A morzsát, 1 csésze porcukrot, diót összekeverjük. A csokit forró vízgõzben felolvasztjuk és hozzákeverjük a mézet. Beleöntjük a bourbon-be. Az egészet hozzáadjuk a morzsakeverékhez. Kis golyókat formálunk a masszából, rászórjuk a maradék porcukrot, és hûtõben tartjuk, amíg meg nem keményedik. Néhány hétig is eláll, de fogyasztás elõtt 2-3 nappal elkészítve lesz a legfinomabb.
Wassail
1 üveg almabor
1 nagy rúd fahéj darabokra tördelve
13 szem szegfûbors
1 alma, cikkekre vágva
1 kisebb narancs, 8 cikkre szétszedve
Mindezeket könnyedén összemelegítjük. Majd hozzáadunk:
ír whisky-t (vagy más whiskey-t, burgundit vagy claret-t.)
juharszirupot vagy barnacukrot ízlés szeint.
Vigyázzunk, ne forrjon föl, kivéve, ha azt akarjuk, hogy kiforrjon belõle az alkoholtartalom. Forrón szervírozzuk.

Yule ajándékötletek
(Diane-tól, Dolphinától)
- Függõ
(nyakláncra vagy a lakásba, fonalra, drótra, zsinegre).- Bármilyen természetes anyagból, lehetõleg saját kezûleg elkészítve.
- Megtisztító erejû "zümmögõ" potpourri
6 evõkanál borsmenta
1 evõkanál fodormenta
1 evõkanál rozmaring
1 evõkanál szárított citromhéj
1 evõkanál szárított limetthéj
keverd össze és légmentesen csomagold be, kösd át szalaggal. Tégy mellé egy kártyát, használati utasítással:
Minden haszontalan energiától megszabadítja otthonodat. Forralj kevés vizet egy kis lábosban, és dobd bele a potpourrit. Vedd alacsonyra a lángot, hagyd hogy "zümmögve", csöndesen forrdogáljon. Ha kell, pótold a vizet.
- Tizenkét Fû Yule-zsákocska
7 rész boróka
4 rész fahéj
4 rész szegfûbors
4 rész gyömbér
4 rész kömény
2 rész szerecsendió
2 rész rozmaring + citromhéj
2 rész narancshéj
1 rész szegfûszeg
1 rész babér
2 csipet nõsziromgyökér
Keverd össze és tedd piros vagy zöld vászonzacskóba. Kösd át aranyszalaggal, és helyezd el valahol a ház körül. Ha év közben a karácsonyfadíszekkel egy dobozban tartod, csodálatos illatuk lesz tõle!
- Yule-füstölõ
2 rész tömjén
2 rész fenyõtûlevél
1 rész cédrus
1 rész borókabogyó
Keverd össze és faszénparázson izzítsd Wicca-rítus szerint Yule idején vagy a téli hónapokban, hogy megtisztítsa otthonod és ráhangolódhass a természet erejére a hideg napokon és éjszakákon., (From Incense Oils & Brews by Scott Cunningham)
- Yule-grog
2 cl vörösbor
2 cl brandy
12 egész szegfûszeg
2 rúd fahéj
1/3 cl zöld mazsola
1 kanál mandulaesszencia
1 cl almalé
2 cl cukor
A cukor kivételével az összes hozzávalót tedd egy nagy serpenyõbe és melegítsd föl. Amikor a folyadék gyöngyözve forrni kezd, óvatosan szedd le a tetejérõl a habot. Amíg tovább melegszik, lassan öntsd hozzá a cukrot, oldódásig. Egészen lassú tûzön forrald tovább. Töltsd a hozzávalókat egy nagy üvegbe. Felhasználás elõtt 12 héttel a legjobb elkészíteni. Forrón tálald.
- Hét Kõ Zacskó
Hét kavics kell hozzá (fehér, piros, narancsszínû, barna, sárga és fekete.) Természetes anyagból készült, sárgára festett zsákocskába tedd bele (a pamut a legjobb). Lehetõleg a festés is természetes anyagból történjen.Ha a jövõbe akarsz látni, fogd a zacskót, nyúlj bele anélkül, hogy belenéznél, és vegyél ki egy kavicsot.
fehér -- béke, nyugalom
vörös -- szenvedély, vita
sárga -- bölcsesség, tanulás
fekete -- negatív erõk
zöld -- szeretet, pénz
narancs -- szerencse
barna -- tárgyak, vagyon, ajándék

http://web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/yule/

Megjegyzések

Mamis üzenete…
Békés Boldog Karácsonyt Kívánok!

Népszerű bejegyzések