December 07-Ambrus napja Mézeskalácssütés-Advent 2. vasárnapja-Advent 2. angyala

Megint egy napra esik egy adventi vasárnap. méghozzá jó napra, mert Szt. Ambrus napjára, aki többekközött a mézeskalácsosok védőszentje is, ezért ezen a napon mézeskalácsot sütünk! Nálunk is megtörtént, és isteni finom lett! A receptet Kdatta oldalán találtam. Már kb. 2 napja bekevertem. Andris, a kisfiam is segített, bár sokáig nem volt türelme hozzá. Azért ízlett neki a saját készítésű mézes keksz.

És akkor most néhány szó Szent Ambrusról:

Szent Ambrus (Szent Ambrosius, Aurelius Ambrosius) (Trier, 339 körül – Milánó, 397. április 4.): püspök, egyházi író, költő. Szent Ágostonnal, Szent Jeromossal és Nagy Szent Gergely pápával együtt az ún. négy nyugati egyháztanító egyike.
Élete
Apja Gallia kormányzója volt, ő Rómában tanult először retorikát, majd politikai pályára lépett. Fiatalon lett két itáliai tartomány vezetője mediolanumi (milánói) székhellyel. 374-ben a város püspökének választották meg – akarata ellenére –, noha még meg sem volt keresztelve, katekumen volt. Megkeresztelkedett, majd püspökké szentelték, valószínűleg december 7-én. Szétosztotta vagyonát, teológiát kezdett tanulni elsősorban görög atyáktól.
Teljes erővel belevetette magát az egyházpolitikai harcokba, egész életében küzdött az eretneknek tartott ariánusok ellen, megfosztotta őket templomaiktól, jövedelmeiktől. Egymás után három császár tanácsadója és diplomatája volt. Népszerűsége tetőpontján nyilvános vezeklésre bírta Theodosius császárt, aki néhány hivatalnoka megölését Thesszalonikében vérfürdővel bosszulta meg. (390) Ennek ellenére öt évvel később a császár temetésén a gyászbeszédet Ambrus mondta.
Szent Ambrus nagyszombaton halt meg. Emléknapja a katolikus, ortodox és anglikán naptárban december 7-én van, az evangélikus kalendáriumban április 4-én.
Munkái
Irodalmi működése gyakorlati célokat szolgált, szinte minden prózai művén érezhető, hogy eredetileg prédikációk voltak. 19 magyarázatot készített a Bibliához, amelyek legszebb darabja a teremtésről szól („Hexaëmeron”: Hat nap). Auxentius ellen írott beszéde az ariánusok elleni harc egyik fő állomása volt. Érett korában írta meg a papi etikáról szóló nagy művét, „De Officiis Ministrorum” címmel.
Korának jelentős költője is volt, művészete himnuszok írásában teljesedett ki. Feltehetően az ariánus énekes istentiszteletek korabeli nagy népszerűsége indította arra, hogy maga is himnuszokat alkosson (386-tól). Szent Ágoston, akit ő térített meg, négy himnuszát sorolja fel, ezek közül a legszebb a „Deus creator omnium” (Isten, mindenek teremtője). A legújabb kutatások 12 himnuszát ismerik el hitelesnek. Liturgikus tevékenysége eredményeképpen a milánói liturgiát ambrózián liturgiának nevezik.
Jelentősebb művei:
De officiis ministrorum A papok kötelességeiről
De spiritu sancto A Szentlélekről
De sacramentis A szentségekről
De fide A hitről
De virginibus A szüzességről
De mysteriis A misztériumokról (szentségekről)
Exposition in Lucam Kommentár a Lukács evangéliumhoz
Temetési beszédek
Himnuszok
Prédikációk

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Ambrus


Legendájának jellegzetes mozzanatáért Ambrust rajzó méhkaptárral szokták ábrázolni, ami emlékeztet szavának, himnuszainak édességére is. A méhkaptár ragadta meg a méhesgazdák és mézesbábosok érdeklődését, ezért választották Ambrust védőszentjüknek. Névünnepét valamikor misével és áldomással tisztelték meg.



Advent második vasárnapja is a mai napra esik. Meggyújtunk egy újabb gyertyát és figyeljük a táncoló gyertyafényt. Lassan megérint minket az érzés, hogy most már tényleg mindjárt itt van a karácsony... és az is, hogy iszonyat ronda az adventi koszorúnk ebben az évben, ezért a gyertyagyújtás átmenetileg elmarad. Gyorsan szétkapjuk az egészet, csak a gyertyák maradnak. Körvonalazódik bennünk, hogy mégis milyen lenne a nekünk tetsző. Körbetekerjük a koszorút fehér szaténszalaggal, összeszedjük a karácsonyi díszes dobozból amire még szükségünk van és elvonulunk fürödni, egy nagy pohár áfonyalével. Mégis, gondoljuk ezt át újra, hiszen az előző is mennyire borzalmasra sikeredett.
Ellazulunk, majd megalkotjuk az újabb koszorút, amely már sokkal jobban tetszik nekük, már csak a gyertyákat kellene lecserélni... de az nincs itthon, úgyhogy most már csak jövőre.
Végre meggyújtjuk a gyertyákat, és jöhet az áhítat!
Advent második angyala:


A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. Az angyal szeretné megtölteni az aranyserlegét, hogy tele vigye vissza a mennybe. De mit tegyen a serlegbe? Játékot? Ajándékot? Törékeny, finom szövésű ez a serleg, a Nap sugaraiból készült. Nem tehet bele kemény, nehéz dolgokat. Az angyal észrevétlen végigmegy a világ összes házán és lakásán, mert valamit keres. Tiszta szeretetet minden ember szívében. Ezt a szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe. Mindazok. akik a mennyben élnek, fogják ezt a szeretetet, s fényt készítenek belőle a csillagoknak. Ezért olyan jó felnézni a hunyorgó, ragyogó csillagokra.

Megjegyzések

Monika üzenete…
Gyönyörű volt és tanulságos és szívet melengető,köszönöm!!!!
Lele üzenete…
Én is köszönöm,söt még koppintottam töled ami az angyalokat illeti,nálad olvastam és ihletett meg,az angyalok készitésére az évszakasztalunkra.Ja,még az 1.adventi vasárnap megkérted,hogy mutassuk meg a mi koszorunkat,valahol a bloggon megtalálod az enyémet is;az alma,az is a te ihletésedre került fel,azt fogom majd 6fele osztani karácsonykor.

Népszerű bejegyzések