Tengerszem színű téli szett_első felvonás_Hajpánt_Most már magyar leírással

Elkészültem a tengerszem színű fonalból az első darabbal. Hajpánt lett kész először. Már nagyon régen megkívántam Jucuu-nál, csak éppen az eredeti leírás amerikai angol , és én még a brittet sem bírom. Azért megembereltem magam és odafigyeltem a leírásra, és láss csodát! Megértettem.... remélem :-)!
Így sikerült (holnap napvilágnál teszek fel majdjobb képet is), és készül még hozzá nyak- és kézmelegítő is. A napsárga fonalat már felkötöttem közben, de mivel ajándék lesz, egyenlőre nem mutathatom. Egy-két napon belül elkészülök a szett többi darabjával is, és ha igénylitek, akkor felteszem a fejpánt elkészítését is magyarul, a többi leírásával együtt.

Akkor íme a hevenyészett magyar fordítás a () -ben a szöveg a saját megjegyzésem, nincs az eredeti leírásban. Aki tud angolul, és elolvasta az eredeti leírást, az sikítson, ha nagy grimbusz van benne:

Fejpánt

Hozzávalók (eredeti):
DROPS Alaska fonal
50 gr., száma: 50, barna
4,5-ös kötőtű

Hozzávalók saját:
BASICS Stop Print (Lana Grossa)
40 gr., száma: 411 tengerszem (saját elnevezés :-D)
4-es kötőtű

Próbakötés:
18 szem és 23 sor = 10x10 cm

Próbakötés saját (mármint a fonal szalagján megadott, én nem kötöttem meg, majd ha marad a végén):
16 szem és 24 sor = 10x10 cm

A hátsó középrésztől indulunk. Felszedünk a tűre 19 szemet és az alábbiak szerint kötjük:

1 sor (a munka színe): szélszem, * 2 sima, 1 fordított * a csillag közötti részt 5-ször ismételjük, majd a sor végén 2 sima és szélszem.
2. sor (a munka visszája): szélszem, *2 fordított, 1 sima* a csillag közötti részt 5-ször ismételjük, majd a sor végén 2 fordított és szélszem (vagyis fedetten kötünk).
(megjegyzés a szélszemhez, ahogy én kötöm: az első sorban simám kötöm le a sor elején és végén is, majd a többi sorban a sor elején mindig fordítottan leemelem, a fonal a munka előtt van, a sorvégén mindig simán kötöm)
A szaporításokat mindig a munka színén végezzük. Mikor elértük a 8 cm-t, minden fordított szemből kettőt csinálunk, = 24 szem. (megjegyzés: a fordított szemekbe először hátulról, majd elölről is beleszúrunk, és ezután vesszük le egyszerre őket a tűről). A következő szaporítás 14 cm-nél lesz, minden 2 fordított szemből 3 lesz = 29 szem. Azután 18 cm-nél szaporítunk megint, minden 3 fordított szemből 4 lesz = 34 szem, majd 21 cm-nél a minden 4 fordított szemet 5-re szaporítjuk = 39 szem. 24 cm-nél elérjük a fejpánt közepét, innentől kezdve visszafelé haladunk.

Kötünk még 3 cm-t, majd ugyancsak a munka színén fogyasztani kezdünk, minden 5 fordított szemet lefogyasztunk 4-re (két szemet fordítottan összekötünk) = 34 szem. Lekötünk 6 cm-t, majd minden 4 fordított szemet lefogyasztunk 3-ra = 29 szem. Lekötünk 10 cm-t, majd minden 3 fordított szemet lefogyasztunk kettőre = 24 szem. Így 16 cm-t kötünk és minden 2 fordított szemet lefogyasztunk 1-re = 19 szem. 48 cm-es magasságnál befejezzük a munkát és lekötjük a szemeket, ahogyan mutatkoznak (megjegyzés: a sima szemeket simán, a fordított szemeket fordítottan, így elég rugalmas lesz a lekötés). A két végét összevarrjuk.

Megjegyzések

F.Gina üzenete…
Tedd fel kérlek a leírást is, hátha még a végén kötni is fogok :))
Amaranta üzenete…
Csak rajta, szerintem kezdj bele, aztán majd jól megfertőződsz!

Feltettem még ebbe a bejegyzésbe a leírást, szólj, ha valami nem érthető.

Népszerű bejegyzések