MABON-vagyis őszi napforduló



Szeptember 21. az őszi napforduló, vagy MABON és az alábbiakat írja róla a wikipedia, én egy kicsit másképp ünneplem, saját elgondolásom szerint.


Mabon, az őszi napforduló (kiejtése: méjbón, méjban, méjbún)
A természet hanyatlóban, a télre készülődik, a visszavonulás, pihenés, nyugalom ideje következik el. A Nap bágyadtabb, de még fényes, van ereje. Ez a Földanya ünnepe, a gyümölcsérésé, a beérett termésé, a szüreté és a megnyugvásé.
Az ünnep másik neve Modron. Modron a termékeny, wales-i Földanya, a Fiatalság istenének, Maponosnak (Mabon) anyja. Mabon a vadászat istensége is, emellett a szerelemé és a termékenységé.
Az ősi kelták ezt Mabonnak nevezték amikor behozták az utolsó aratást, mielőtt még a tél magáénak követelte és fehér csöndbe burkolta volna a földet. Ekkor ünnepelték meg azt a bő termést, amit a föld adott nekik. Máglyákat gyújtottak, mézsört ittak, áldozatot mutattak be, a termést pedig elraktározták télire. Ősi tradíció szerint Mabon napján elégetik egy férfi bábuját vagy képmását. Ez a szokás nem az emberi áldozatok emlékét őrzi, hanem a gabonaistenség testének rituális megsemmisítését. Oltárokat emeltek, melyekre különböző terméseket, gyümölcsöket, virágokat, kenyeret helyeztek, gyertyákat gyújtottak.
Az ünnep egyéb elnevezései: Alban Elfed, borszüret, Avalon ünnepe, Ungathering ünnepe, Harvest Home, Hálaadás.
Írországban, Nyugat-Skóciában és Cornwallban Mabon idején szokásba jött kő síremléknek nevezett temetkezési helyekre látogatni. A sírok és a temetők őseinkben általában félelmet ébresztettek, mivel úgy tartották, ott gonosz szellemek laknak. Mabon idején azonban biztonságos volt odamenni, mivel hitük szerint a fény és a sötétség egyensúlya egyenlő szárú keresztként viselkedik, és megvéd a sírok körül ólálkodó rossz szellemektől. A síroknál tüzeket gyújtottak, a parazsat a maihoz hasonló töklámpásokban vitték oda, hogy ezzel is elijesszék az ártó szellemeket.
Ételek: gabonafélék, kenyérfélék, sütemények, bab, dió, mogyoró, zöldségek, almafélék, almabor, répa, hagyma, burgonya, gránátalma, szőlő – mindaz, amiket ezidőtájt takarítanak be.
Füstölők: benzoin, mirrha, zsálya
Gyertyák: barna, zöld, narancsszínű, sárga
Drágakövek: karneol, lapis lazuli, zafír, sárga achát.
A lap eredeti címe: „http://hu.wikipedia.org/wiki/Mabon

Megjegyzések

mmama üzenete…
De jó , hogy ilyesmire is gondolsz,
a nagy rohanásban nem is gondolunk
rá. Csak időnként rádöbbenünk, hogy
repül az idő. Köszi.
Amaranta üzenete…
Ez tényleg így van. Pár éve jutott először eszembe, mikor még nem volt meg a kisfiam és nagyon hiányzott valami melegség még az életünkből, ami eléggé rohanó volt és a munka állt a középpontban.
Szömörce üzenete…
Azt hittem valamiféle vallás miatt ünnepeltek.
Amaranta üzenete…
Nem, nem vallás, de a Wicca-k biztosan ünnepelnek majd ezerrel. Igazából ez csak olyan hétköznapi örömködés és rákészülés a hideg napokra :-) Majd írok magyar vonatkozást is.
Colette üzenete…
Amaranta, megírtam a magyar vonatkozást, mert már tervben volt, Szent Mihály hava bejegyzésben. Colette
Monika üzenete…
De érdekes volt,amiket leírtál!!!Köszönöm!!!
Amaranta üzenete…
Colette!

Olvastam, de szerintem ez inkábba keresztény vonulata, amely persze az előző vallásokra épül. Érdekes, ha mélyebben beleássa magát az ember, a szokások tájegységenként változnak, mégha csak a magyar vonatkozást is nézzük. Persze ez szintem minden ünnepünkre vonatkozik.

Mammka!

Majd igyekszem még érdekességeket előásni, ha örömet szerzek vele.

Népszerű bejegyzések