2008. szeptember 11., csütörtök

Tócsnyi Amarantamódra


Ez azon kevés étkek egyike, amit a kicsi fiam is szívesen fogyaszt, valamint tágabb és szűkebb családunk mi nden tagja. Az alábbi receptet saját magam kísérleteztem ki, és először pár éve köretként adtam asztalra először. Ha jól emlékszem Mabon-kor (szept. 21., az őszi napforduló), talán pulykatekercs mellé, almaszósszal (akkor még evett húst a férjem is, kb. 8 éve lehetett...).

Hozzávalók:

- kb. 1,5 kg burgonya
- 3 tojás
- 15-20 dkg liszt
- só
- őrölt feketebors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vörös hagyma
- kb. 15-20 közepes méretű friss zsályalevél

A burgonyát meghámozzuk (evidens pesrsze, csak így jobban hangzik), majd nygyobb lyukú reszelőn lereszeljük (nekem szerencsém van, mert van robotgépem, és így pillanatok alatt megvan), a vöröshagymával együtt. Aztán belenyomjuk, vagy reszeljük a fokhagymát is. Igazából a hagyma és a fokhagyma csak egy árnyalatni íz és illat benne.

Beleütünk 2 egész tojást, hozzáadjuk a lisztet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Legvégül belekeverjük az apróra vágott zsályát is.

Kevés olajon, teflon serpenyőben, minkét oldalát pirosra sütjük.

Tejföllel és/vagy reszelt sajttal, natúr- vagy fűszeres túróval, és körözöttel a tetején is nagyon finom.

Jó étvágyat!

Gyermekkoromban mindíg apukám csinálta és teát ittunk hozzá. Kizárólag télen ettük, és este :-)

7 megjegyzés:

Kicsoda írta...

Ezt en is imadom, csak ne kellene reszelnem....nalam is erik mar egy darabologep:-) egyebkent en cukkinivel is szoktam csinalni es goffri sutoben sutom:-) mert ott teljesen olaj nelkul lehet sutni oket.

Amaranta írta...

NA igen, egy gofrisütőt én is szeretnék. Igazából azért csinálom ritkán, mert olajban kell sütni és így is van rajtubk felesleg elég!

A cukkini jó ötlet, kösz :-) A férjem imádja.

bruercsi írta...

Imádom, de az általatok is említett indokok miatt ritkán csinálom.
De, most akkor 2 vagy 3 tojás kell bele? :)

mmama írta...

Imádom !
Ha a negyedéves kötelező vércukor
mérésről megjöttem, akkor ilyesmivel esem bűnbe.
De előfordul a paprikáskrumpli, és a krumplistészta is.
Ha jó az eredmény azért, ha nem,
ugyis mindegy alapon, lezabálom magam krumplival a sárga földig.

Szömörce írta...

Nálunk majdnem ugyanígy készül a prósza. Mi az a Mabon?

Amaranta írta...

Bruercsi!
3 tojás, majd lejavítom, fél kilónként számolok egyet.
Exiefo!
Mintha anyukám hallanám, csak ő a húgom vigyázó szemei mellett megehet 1 minyont. Neki az a kedvence. :-)
Denálunk akár minden nap lehetne paprikáskrumpli, mert a férjem imádja!

Szömörce!
A Mabon az őszi napforduló kelta elnevezése, vagy magyarul a Tűz ünnepe, vagyis a betakarítást ünnepeljük röiden. A jövő héten írok majd róla bővebben.

Piroseper írta...

Ez egy jel! napok óta újra és újra találkozom a tócsnival. Azt hiszem követem majd a recepted és mostmár elkészítem én is!