2008. szeptember 15., hétfő

MINDEN HÉTEN EGY MUFFIN-Mabon köszöntő almás-fahéjas muffin, aszalt áfonyával (harmadik hét)


Most egész héten az őszi napfordulóra fogok készülni. Ez az egyik süti, ment a fagyasztóba a nagy része, majd pénteken lessz az ünneplés nálunk. Nagyon finom és minden megvan benne, amitől könnyű édességgé válik. Nem túl édes és émelygős, inkább üde az íze.

Hozzávalók:

20 dkg liszt
12 dkg kristálycukor
2 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 kávéskanál őrölt fahéj
7 dkg margarin
1 tojás
1 dl tej
egy fiola rum és kb fél deci forró víz, vagy tea
20 dkg reszelt alma (nagyjukú reszelőn, ettől könnyű lesz)
5 dkg aszalt áfonya

Elkészítés:

Az aszalt áfonyát beáztatjuk a forró víz/tea és rumaroma keverékébe.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Külön összekeverjük a lisztet, sütőport, sót és fahéjat.

Azután egy másik tálban habosra keverjük a puha vajat a kristálycukorral, hozzáadjuk a tojást, majd a tejet is. Ehhez a kevercshez hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a lecsöpögtetett rumba áztatott mazsolát és a kicsavart reszelt almát és alaposan összedolgozzuk.

A kivajazott, vagy papírral kibélelt muffintepsi mélyedéseiben elosztjuk a tésztát, majd a forró sütőbe toluk és kb. 25 percig sütjük.

Közben pár szem diót apróra vágunk, kristálycukorral összekeverjük és a megsült forró muffinok tetejére szórjuk.

Minden muffinra vonatkozik, hogy ha pár percig hűlni hagyjuk a formában, akkor könnyedén ki tudjuk emelni belőle.

Nincsenek megjegyzések: