Kedvenc vacsorám


Inkább köretnek nevezném, de mivel a férjem nem húsevő, nálunk főételnek számít. Általában akkor csinálom, ha előző nap rizs volt, mert rendszeresen sokat csinálok belőle, valahogy nem megy kevesebb. tegnap is rizsköret volt, ezért maradt egy adag belőle.

Rakott karfiol-brokkoli rizságyon, gratinmártással.

Hozzávalók:

1 kis fej karfiol
1 kis fej brokkoli
12,5 dkg rizs
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
4 dkg reszelt sajt (el is hagyható)
só, fűszerek ízlés szerint (pld. szerecsendió, bors)

Előkészítés:
A zöldségeknek és külön a rizsnek is feltesszük a vizet.
A brokkolit és a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és ha a víz felforrt, sót teszünk bele és a zöldségeket (én párolni szoktam, mert akkor biztosan nem főzöm túl és roppanós marad). Roppanósra főzzük.
Közben a rizst is beletesszük a sós felforrt vízbe (én zacskósat használok, mert rengeteg van belőle itthon egy akciónak köszönhetően) és megfőzzük.

(közben van idő esetleg elmosogatni, felporszívózni ne adj isten játszani a gyerekekkel...)

Miután elkészültek, a zöldségeket és (külön) a rizst is lecsöpögtetjük. A míg csöpögnek és húlnek, elkészítjük a mártást.

Gratinmártás

A vajat egy lábasban megmelegítjük, mikor gyöngyözni kezd (ne hagyjuk pirulni, mert megváltozik az íze), beleteszzük a lisztet és fehéredésig, kevergetve melegítjük. Azután a forró tejet (micróban legegyszerűbb előmelegíteni) beleöntjük és spirálos habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük. Lekapcsoljuk a gázt alatta.

A két tojás sárgáját összekeverjük a tejföllel, sózzuk, fűszerezzük és a közben lenyugodott lisztes-tejes-vajas alaphoz keverjük. (Fontos, hogy ne forrjon, mert különben összekapja a tojást.)

Végül belekeverjük a reszeltsajtot. Akkor jó, ha az egész nyúlós a sajttól. :-)

Összeállítás:
Egy tűzálló tálat kivajazunk, a rizst tesszük alulra, aztán a zöldségek és az egész tetejére a mártás, majd mehet be az előmelegített, forró sütőbe és addig sütjük, amíg a teteje megpirul.

Egy kis plussz:

Kiadósabb, ha előre lepirított darálthúst teszünk a zöldség és rizsréteg közé.
Ha köretnek adjuk, akkor nagyon jól illik hozzá a rántott sajt, vagy a lisztbe, tojásba, sajtba, tojásba, zsemlemorzsába forgatott rántott szelet.

Jó Étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések