Az Adventi kalendárium története - még 17 nap és nyitogathatunk! - Textilből készült adventi naptárak

Soknak tűnik, de nem az! Mármint az a 17 nap ami még hátra van december 1-ig. Mert ott van a Mikulás  (a gyerekek már hajtogatják is, mi-mindent szeretnének a csomagban látni), arra is készülni kell, és az idő bizony vészesen fogy! 

Ilyenkor Márton-nap után, főleg a mostani bezárkózott helyzetben már nem ördögtől való foglalkozni a gondolattal, hogy röpke három hét (2,5) és itt az adventi időszak és karácsonyig pedig már csak! 41 nap van. Talán már el is késtünk vele, hiszen nem nagyon lehet bevásárlókörútra menni, a csomagküldő szolgálatok leterhelve már most, és a webáruházaknak is fogy a készlete, az utánpótlás pedig rizikós. 

Most hagyjuk a takarítást, azt úgyis minden nap csinálni kell! Koncentráljunk az összebújós-mesélős estékre, az (DIY) ajándékokra, a dekorációra, és az egyéb élvezetes karácsonyt körbelengő misztikus tennivalókra!

Az Adventi-kalendárium pont olyan valami, amit magunk is elkészíthetünk (este nyolc után úgyis otthon kell maradni). Gyorsan is sötétedik, és ha idejében ágyba duktuk a gyerkőcöket, még van időnk nekilátni akár egy komolyabb darabnak is.

Az Adventi-naptár története

Az 1800-as évek végén egy német kisfiú, Gerhard Lang, nagyon türelmetlenül várta a karácsonyt. Mindennap megkérdezte az anyukáját többször is:

- Anya! Hány nap van még karácsonyig? Hányat kell még aludni?

Az anyukája türelmesen válaszolgatott, de közben elgondolkodott rajta, hogyan is tudná érzékeltetni az időt kisfia számára. Kitalálta, hogy papírra rávarr 24 db habcsókot és a kis Gerhard minden nap megehetett belőle egyet.

Amikor a kisfiú felnőtt, vállalkozó. Sok türelmetlen kisgyereket látott karácsony előtt és akkor eszébe jutott az édesanyja által kitalált adventi naptár. Elkezdte megtervezni az első saját adventi naptárját, amit 1904-ben egy stuttgardi napilaphoz mellékelve adtak ki.

A naptár a Karácsony országában nevet viselte és két kartonlapból állt. Az egyiken 24 kis vallásos versike szerepelt, a másik pedig 24 kis képből állt, amelyeket ki kellett vágni és a versikékre ragasztani.

Ezután Gerhard sokféle adventi naptárat tervezett és egész Németország területén nagyon népszerűek voltak, majd elterjedtek egész Európában, majd az 1940-es években már Amerikában is. Az 1950-es évekig kell várni arra, hogy az első csokoládéval töltött adventi naptárak megjelenjenek. Népszerűségük a mai napig töretlen!

Aki szeret hímezni, jóban van a varrógéppel, vagy gyorsan és szívesen varr kézzel, még december1-ig elkészülhet egy munkásabb darabbal is. Válogattam kicsit a neten a nekem tetszők közül gondolatébresztőnek, de már nagyon sok ötletet találhatunk ebben a témakörben nem csak a hálózaton, de kreatív könyvekben, újságokban is.

1. Hímzett-zsebes

Évekkel ezelőtt a Pinteresten mentettem el, sajnos már nem elérhető az oldal. Hasonló keresztszemes képet  szerintem találhatunk fent, a neten is ízlésünk, időnk és kedvünk szerint. Engem a klasszikus színösszeállítása és a megszokottól eltérő zsebmegoldása fogott meg, természetesen a kockás anyag amúgy is nagy kedvenc!

2. Keresztszemes házikó

 
Netes találat ez is, de forrást nem találtam hozzá. Egyszerű keresztszemes hímzéssel díszített ablakok, harmonikus karácsonyi színekben, jól eltalált arányokkal. Nem nagyon van mit hozzátenni, szépséges! Akár felnőttnek, nagyszülőnek is bátran lehet ajándékozni. 
 

3. Textilházikó

A Meskán találtam (www.Meska.hu), meg lehet vásárolni, aki szeretné, nem ismerem az alkotót. Inspirálásnak szánom. Nálunk is lehet már kapni előre nyomtatott textilpaneleket, patchwork anyagokat árusító boltokban. Segítségükkel sokkal gyorsabban összeállíthatunk egy ilyen tüneményes adventi házikót, mintha egyenként kellene kiszabnunk, hímeznünk, applikálnunk, tűznünk, az egyes elemeket.
Ilyet és hasonlót is tudunk vásárolni a Foltvarázs webáruházban: Karácsonyi ház és Manóház, itt egyébként sokféle egyéb panelt is találunk a témában.

4. Mikulásfej


A filc anyagban az a jó, hogy lehet varrni, ragasztani, hímezni, festeni. Szóval nagyon sokoldalú és aránylag könnyen kezelhető. Nem foszlik a széle, tehát varrásban kezdők is próbálkozhatnak vele. Mikor megláttam beleszerettem, mert nem teljesen szokványos, pedig sokféle változatban találkozhattunk már a szakállán megjelenő számokkal. Nekem ez kitűnt a többi közül. Sajnos forrást nem találtam hozzá. Valószínűleg egyedileg készülhetett. Ha jól látom a bajusza, sapkaszéle, és a sapka bojtja fonalból készült, de nyugodtan helyettesíthetjük, és egyszerűbb is szőrméből elkészítve. A kis zsebecskékre a számokat biztosan nyomdáznám, vagy esetleg sablon segítségével textilfilccel rajzolnám meg.

5. Hóember

Na ez is nagyon jó pofa! Mondjuk ezt Karácsony után is kint hagynám a jellege miatt. Sajnos ehhez sem találtam forrást már. A testét fehér polár anyagból készíteném el, a zebecskéket is akár, bár pöndörödhet, lehet észszerűbb filcből. Nem túl bonyolult, de nagyon jópofa darab!

6. Rénszarvas


Szintén nagy kedvenc! Nem is bonyolult a szabásmintája, így ránézésre! Ha kisebbek lennének a gyermekeim, biztosan megvarrnám nekik :-)! Szinte biztos, hogy a szarvas testéhez polár anyagot választanék. A többi mehetne filcből.

7. Manós vagy Mikulásos és angyalos



Sok hasonló van forgalomban mint ez a manós, vagy Mikulásos, de ez igényesebb a többinél, és ami a lényeg, otthon is elkészíthető filcből.Tetszik, hogy nem piros, hanem visszafogott szürke színe van. 

Az angyalkás meg egyenesen tüneményes! Kicsit több gyakorlat szükséges hozzá, mint a többihez, de megvalósítható.

8. Karácsonyfa






Több változata is van,  és mindegyik nagyon jó pofa. Az első és az alsó inkább kicsiknek való, akik nem ehetnek még édességet. Sokáig eljátszanak a figurákkal, amelyek színesek, és közben megtanulják a nevüket, fejleszti a finommotorikájukat. Ha minden nap ugyanabban az időpontban vehetik elő az aznapra elrejtett apróságot, a napirendhez szoktatásnál is segítségünkre lehet. A középső inkább nagyobbaknak való már, a zsebekbe bármilyen apróság elrejthető. Szintén filcből készülhetnek, a zsebek valamilyen mintás textilből.

9. Textilzsákok




 

 
A közös mindegyikben, hogy a 24 zsákocskát meg kell varrni, ki kell díszíteni valahogyan. Időbe az egyik legmunkásabb szerintem. Azután vagy hímezzük, vagy nyomtatjuk, vagy írjuk rá a számokat és felakasztjuk valamire. Szóval a legjobban variálható is. Az utolsó az adventi kalendáriumos bakancslistámon rajta van, az egyik nagy kedvenc évek óta. Nálunk is lehetett kapni azt a könyvet, amiből meg lehet varrni: Tone Finanger: Kézműves karácsonyi ajándékok. Sajnos jelenleg már nem kapható.

10. Házikó zsebek


Ez még nagyon izgalmas nekem, nem is megszokott, természetesen filcből. Igényel némi tervezést az elhelyezése, de cserébe egy adventi falucskát kapunk. Szerintem kint hagyható az ünnepek után is kicsit a télies hangulatot erősíteni.

Sokfélét találunk a neten, szánjunk rá 1-2 órát a keresgélésre, és utána alkossuk meg saját textilből vagy filcből készült adventi naptárunkat. A következő alkalommal a fából készült, fiókos adventi naptárakból fogok összeállítani egy kis ízelítőt. Utána már a könnynebben, gyorsabban elkészíthetőek következnek, ahogy fogy az idő.

Jó alkotást kívánok!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések