Adventi kalendáriumok gyufásskatulyából - Még 10 nap és nyitogatunk!

 Régen rengeteg gyufásdobozt lehetett találni a háztartásokban. Kicsit, nagyot, még nagyobbat! Most már egyre ritkább. Pedig klassz dolgokat lehet belőle készíteni, példának okáért adventi naptárt is. A bejegyzés végén felteszek szabásmintát hozzá, hogy el tudjuk készíteni valamelyiket ha tetszik, de nem használjuk, illetve két linket is, ahonnan meg tudjuk rendelni készen nagyobb mennyiségben is.

Mutatok néhányat a kedvenceim közül:

1. Egyszerű, de nagyszerű.



 

Tulajdonképpen nincs sok dolgunk vele. Hasonló elrendezésben egymáshoz ragasztjuk őket, körbe ragasztjuk egy szép karácsonyi csomagolópapírral, vagy egyénileg díszítjük ki. A hátoldalára is ragasztunk egy lapot. A fiókokat megszámozzuk, és apró kis papírcsíkokat ragasztunk az aljukra, hogy könnyebben ki lehessen húzni.

2. Karácsonyfa formába rendezve.


Ez sem bonyolultabb, annyi a különbség, hogy a díszes papírral soronként és állítva fogjuk össze a dobozokat. Alsó sor: 9dv, 2. sor: 7 db, 3. sor: 5 db, 4. sor: 3 db, 1 sor: 1 db dobozból álljon, majd a sorokat egymásra ragasztjuk. A tetejére csillag is kerülhet. Egy-egy szem cukorka, apró ékszer, simán elfér benne.


Másképp forgatva a dobozokat és kicsit átrendezve látványosabb, főleg, ha a mérete is nagyobb a dobozoknak.

3. Nyitogatós változat



Itt már több munkánk van, mert be kell vonjuk a gyufásdobozokat is színes papírral. Vagy mi készítjük, és eleve vékony színes kartont használunk. Itt nem a tetejét is hozzá kell ragasztani a belsejéhez, csak akkor tudjuk majd kinyitni az ablakocskákat. 

4. Babaház a könyvben


Ez egy sokkal munkásabb, látványosabb darab, de nem lehetetlen az elkészítése. Az egyik kedvencem. Ha a kandallóba ledmécsest teszünk, akkor világít is. Ha a könyvecskékbe apró figurákat és meséket is elrejtünk akkor játékházként is használható majd, akár a meséket is eljátszva.

5. Kislányoknak-nagylányoknak pipereasztal :-)

Sok m inden apróság belefér. Szép csatt, hajgumi, karkötő, nagyobbaknak akár smink is.

6. Sorba rendezve szalagon.

Ha szalagra ragasztjuk, és felakasztjuk a falra, akkor is nagyon látványos adventi naptárt kapunk. Itt is kicsit többet kell vele dolgozni, hiszen egyenként díszítjük, majd rögzítjük a dobozokat. Fontos, hogy könnyű meglepetéseket rejtsünk el bele, és szorosan illeszkedjenek a fiókocskák, különben kiperegnek az ajándékokkal együtt.

7. Négyoldalas, fiókos






Másik kedvencem, mert jól lehet variálni, látványosan díszíteni. Ha viszont megelégszünk egyszerűbb külsővel is, akkor funkciója betöltése után más feladatot is találhatunk neki. Sok-sok apróságot elrejthetnek a fiókocskák. Ezért nem csak adventi naptárnak, de üresen (vagy akár bankókkal teli, ha nincs más ötletünk) ajándéknak is ötletes választás. 

Kis segítséget az összeállításhoz Manó Kuckó oldalán találtok.

8. Könyvespolc, könyv (Minden napra egy mese?)


A hölgy blogján, ahol találtam, van az elkészítéséhez kis segítség is. Rövid kis mesét is tehetünk mindegyikbe. 




Igazából ez nem is 24 napra, csak a négy adventi vasárnapra szól. HA nem gyereknek, hanem felnőttnek szánjuk, tökéletesen elég lehet.

9. Végül házikó forma

Tulajdonképpen variáció egy témára, hiszen hasonló már szerepel itt, de ennek van teteje is! Nem is akármilyen! Sajnos az oldalt nem találtam már meg hozzá. Nem klasszikus színei vannak, az éjjeliszekrény, íróasztal dísze is lehet karácsony után.

Ugye milyen jó kis cucc a gyufásdoboz?

Az Opitec-nél és a Winkler Iskolaszernél is többféle méretben és kiszerelésben kapható készen.

Ahogy ígértem, itt van a gyufásdoboz sablonja:


Segítségképpen: elvileg A/4-es méretben kinyomtatva jó kell legyen. A kész gyufásdoboz méretei az alapján, amit itthon találtam: 3,5 cm x 5 cm x 1 cm. Ez aszerint változik, milyen vastag papírból készül el.

Jó alkotást!

Megjegyzések

Thank you for the talent that allows you to write interesting and engaging articles and blog posts. It will make your money go further and give you a bigger sum to start with at online gambling.

Népszerű bejegyzések