Tavaszváró kézművesség??????


Úgy volt, hogy hétvégén tavaszváró kézműves délutánt tartok. Ki is találtam, hogy egyszerűen elkészíthető (vagy csak nekem az?), vesszőkoszorút csinálunk, meg egyszerű és gyors textiltulipánokat rá, esetleg egy madárkát, vagy tojást és nyuszit. Aztán szalagot rá és mehet is az ablakba, ajtóra. Akinek van kedve, azzal hajtogatunk origami tulipánt, és nyuszit.

Megbeszéltem a barátnőmmel, aki a helyi presszó-cukrászda működtetője, hogy náluk legyen, igaz csak nagy vonalakban, de vázoltam az elképzelésemet. Családias, világos hely, nem lehet dohányozni és a gyerekek is el tudják foglalni magukat. Ő még javasolta, hogy van a faluban egy nyugdíjas virágkötő beszervezi őt is. A hölgy rá is állt a dologra, sőt nagyon lelkes volt. A Plakátra már az került, hogy asztal-ablakdísz készítése, hozott anyagból, profi virágkötő segítségével.

Elment az egésztől a kedvem. Most, hogyan mondjam meg, hogy én nemigazán ilyenre gondoltam. Igaz ez egy kis falu, és talán ő jobban ismeri az embereket mint én.

Ma késő délután hívott, hogy a virágkötő visszamondta, találjunk ki valamit. A plakátokat még nem tette ki. Most vajon mit kellene csinálnom? Elbizonytalanodtam, mert lehet, hogy az én ötletem nemigazán jönne be. Viszont virágkötő nem vagyok, még egy egyszerű csokrot sem nagyon tudok megcsinálni, hacsak nem mezei.

Ami nekem egyszerű, az lehet, hogy másnak bonyolult. Pénz nemigen van alapanyagra, de azt gondoltam, hogy hajlékony vessző talán minden udvaron akad, és néhány centi textil, meg tű, cérna is. Tömőanyagot adnék, a szalagokat is elteszik a csomagolásokról általában az emberek.

Holnapig még megálmodom, hogy mit tegyek. Megtartsuk, vagy lefújjuk az egészet. Reggel, ha felkeltem, összedobok egy ilyen koszorút, meglátom mennyire fér bele 2 órába.

Azért akinek van türelme végigolvasni a bejegyzésem és van ötlete, főként tapasztalata, azt szívesen venném.

Megjegyzések

Babi néni üzenete…
Kedves Amaranta!

Szerintem nagyon kedves kezdeményezés ez a részedről, biztos sikeres lesz.

Ha nem ragaszkodsz a fűzfavesszőhöz, egyszerűbbet is tudok ajánlani:

Mi a gyerekekkel félméteres csirkehálóból 40-40 cm-eket vágtunk és a hosszabbik oldala mentén feltekertünk, úgy, hogy némi vattát is tettünk közé. Ezt krepp papírcsíkokkal bevontuk, majd ők kidíszítették.

Akár hajtogatott papírvirágokkal díszíthetitek. A MEK oldalán letölthető Molnár Réka: Hajtogatott virágok c. könyve. Mi formalukasztóval kivágott alakokkal, csillámporral, krepp papírfonatokkal, papírcsíkokkal stb. díszítettük.

Ha sok anyagmaradékod van, akkor textilcsíkokkal vagy textilvirágokkal is működik. De a virágok varrása kézzel időigényes lehet (még a "jojo"-virágoké is) - főleg a gyakorlatlanoknak.

Mindenképpen vigyél kész mintákat a vizuális típusok számára.

Ha gyerekekre is számítani lehet, akkor érdemes végiggondolni, hogy biztosan ők is az anyukájukkal szeretnék elfoglalni magukat és nem egy külön asztalnál rajzolgatni. A krepp papíros koszorúban pedig ők is részt vehetnek, ha a koszorút az anyukájuk görbíti meg nekik (és a kisebbeknek be is vonja a papírcsíkkal). Utána már csak díszíteniük kell és az anyukáknak marad 1-1,5 órájuk az "igazi" koszorú elkészítésére.

A virágokat ragasztópisztollyal is felerősíthetitek a vesszőkoszorúra is, akkor később levehető a vesszőkoszorúról és rozsdaszínű levélre/hóemberre "update"-elhető.

Láttam olyan koszorút is valahol, ami csupán kb. 7 összevarrt, kitömött textilszívből készült és gombokkal, szalagokkal volt díszítve. Szerintem ez működne virágokkal is.

De akár hurkapálcára is tehetnétek a textil tulipánfejeket.

Krepp papír és csirkerács esetén filléres minden hozzávaló. Szerintem írhatnál a plakátra "Hozz magaddal, kérlek!" listát, mert akkor biztos, hogy mindenkinek lesz megfelelő anyaga és eszköze és nem lesznek csalódások.

Csak azért írom ezt, mert úgy tudom, hogy a fűzfavessző gyűjtését évente 1-2x gyűjtik és nem vagyok benne biztos, hogy ilyenkor...

Még egyszerűbb, ha kézműves ötletbörzét szervezel, amire mindenkinek némi anyaggal és egy ötlettel kell érkeznie.

Bocs, ha sok voltam.
Amaranta üzenete…
Kedves Altair!

Nem voltál sok, csak a csirkeháló nálunk nemigen fog működni. Erre semmi pénz nincs, és az is csoda, ha egyáltalán eljönnek. Az aprónépre vonatkozott csak a rajzolgatás, de tapasztalat, hogy inkább rohangálni fognak. A nagyobbak majd ott ünek velünk, ha lesznek egyáltalán. Kicsit szkeptikus vagyok.

A fűzfavesszőt meg azért említetem, mert az van a faluban, akár jöttükben is levághatnak néhány ágat.

Formalukasztó, meg csillámpor, az csak álom. Nekem valamennyi van itthon, a nem használt dolgaimat biztosan elviszem.

A "Hozz magaddal!" lista az jó ötlet, már én is gondoltam rá, de a mondatodat lenyúlom, ha nem baj.

Lesz textil és papírvirággal díszített, és majd mindenki választ tudásának megfelelően.

A könyv linkjét nagyon köszönöm, remélem engedi a netem letölteni.

Krepp papírt azt biztosan viszek, régebben csodákra voltam belőle képes, ha nagyon muszály volt.

Majd beszámolok...
lomaquilt üzenete…
Szerintem a nagyobbak a textil tulipánt igenis megtudják csinálniés sikerélményük is lesz. Mindenesetre vigyél egy kész koszorút, de az se ártana, ha diszitésként "csak úgy" pár termékedet valahogy kitennéd szemléltetésként. Ebből láthatja mindenki, hogy Te egy menő vagy. legyen önbizalmad! Másnak csak tervei vannak, de a megvalósitásig nem jut el!
Julcsi üzenete…
Én biztosan megtartanám a helyedben, tény hogy kicsit keserű szájízzel:(
Tanácsost adni nem tudok, mert nincs tapasztalatom. Viszont van itt két könnyen elkészíthető textil-virág.

http://mousechirpy-polkadotpineapple.blogspot.com/2009/01/tutorial-sweetheart-suzy-flower-pin.html

http://mousechirpy-polkadotpineapple.blogspot.com/2009/02/ruffled-flower-money-bouquet.html

Ne add fel és ahogy Marianna mondja, legyen önbizalmad! Te százszor ügyesebb vagy, mint gondolnád! És etikusabb is!:)
Hunszil üzenete…
Sziasztok !

Az én "ötletem" a textil koszorú :)
3 hurkát kéne mindenkinek összevarrni, majd összefonni mint a kalácsot, kör alakban rögzíteni és már kész is... a gyerekek kitömhetnék vattával vagy maradék anyaggal... díszítés pedig szintén maradék anyagból kivágással, rá varással, ragasztással, masni virág, levél forma stb.
Hozzávalók szerintem minden háztartásban fellelhető anyag maradékok, olló, tű, cérna ragasztó
Vacskamati üzenete…
Plakátot tessen megtartani a profi és az utáni rész leragasztandó. A cukrászdában lehet hagyni a listát, esetleg előre fel is iratkozhatnának a jelentkezők, hogy kb. tudd, mire lehet számítani. Ilyen egyszerű kis koszorúkhoz jó a szomorúfűz is, nem kell feltétlenül kosárfonó -ebből kb. 4-5 hosszú szál segítségével már kedves kis vékony karikát formálhattok nagyon hamar..

Ne indulj túl nagy elvárásokkal, akkor nem érhet csalódás. Próbálj például arra gondolni, hogy ez egy hosszú folyamat kezdete: egy álmos kis közösséget kell felráznod, az emberek nem fognak pikk-pakk megváltozni. De ha már 3-4-en eljönnek, és majd elmesélik, milyen klassz dolgokat műveltek, a gyereknapi kézműveskedésen többen is részt akarnak venni.. ;) Hajrá!! :D
zazálea üzenete…
Hajrá, Amaranta! Csak azért is tartsd meg...
Edige üzenete…
Szerintem is tartsd meg. Ötletem az sajnos nincsen, de előttem már mindent el is mondtak a lányok.
Szömörce üzenete…
Én most tartottam egy foglalkozást, igaz csak felnőtteknek. Nárciszt csináltunk, és én előre összekészítettem az egységcsomagokat ( szabásminta, leírás, anyag) és azt meg lehetett vásárolni 200 Ft-ért. Ez nagyon bejött, mert 2 hét múlva lesz a következő és már arra is kérték, hogy csináljak egységcsomagot, mert nekik így egyszerűbb és anyagilag sem megterhelő.
F.Gina üzenete…
Ki ne hagyd, biztosan sikere lesz, néhány alkalom, és szépen rászoknak !Én is "filléres" egységcsomagot szoktam csinálni, így nem megy el a kedvük a készülődés miatt. Nálunk minden évben van nyáron a munkahelyemen kézműves nap, tavaly tulipánt csináltunk, de az oldalát az anyagnak otthon összevarrtam, így a gyerekeknek már csak tömni kellett, meg a tetejét összevarrni. Nagyon nagy sikere volt.
mmama üzenete…
Gina a számból vette ki ........
a tulipán a legegyszerűbb.
Kata üzenete…
Nagyon klassz ötleteket kaptál.
A kedved ne menjen el! Legyél olyan lelkes, mint amilyennek mi ismerünk! :o)

Nekem még a Ledanna féle textil koszorú jutott eszembe. Ahhoz egy drót karika kell, és arra lehet csíkonként felkötögetni a textileket. Ez talán azért jó, mert itt el lehet használni az egyébként ronda anyagokat, és nem kell a szabogatással bajlódni, mert tépni is lehet. ;o)
Sok sikert, nagyon szoríok neked!
Jutus üzenete…
Én is a textilkoszorúra gondoltam,nekem tavaj nagyon bejött,Én színes pattogatot kukoricával is díszítettem.
Amaranta üzenete…
Többen is ajánlottátok a textilkoszorút. Ezzel az a probléma, hogy az emberek nagy többségének nincsen otthon varrógépe, márpedig a hurkákat azzal érdemes megvarrni. Ha én előre megvarrom, az nem ad akkora sikerélményt szerintem, mintha saját maguk tekernék ágakból.
Az könnyebb és talán máskor eszükbe jut készíteni egyet-egyet otthonra.

Népszerű bejegyzések