Nagytakarítás, avagy, ki hogyan sikálja tündöklőre a lakást?

Van aki ripsz-ropsz, meg van vele, egyszerűen azért, mert amúgy is rendesen takarít, értem ezalatt azt, hogy folyamatosan selejtez év közben is.

Amikor még jány voltam, mi is rendbe hoztuk a lakást egy nap alatt, pedig ebben már az ablakmosás is benne volt, ami lévén nem műanyag ablak, hanem fa nemzáró nyílászáró volt, így tavasszal nem is volt olyan egyszerű feladat, főleg akkoriban, mert inkább szénnel fűtöttek az emberek és a feketeség rátelepedett mindenre. Így leszedtük az összes ablakot, be a kádba, körömkeve és tisztára, fényesre törölve tettük vissza a megtisztított ablakkeretekbe. Sima mosogatószerrel, és ecetes, öblítéssel a végén. A napi sajtó elolvasott példányaival pedig ment a fényesítés. Még a tavaszi legyek ellen is jó volt, nemigazán csípik az ecetet. Igaz, voltunk rá hárman. Az anyu, a húgom és én. Mindenkinek meg volt a feladata, ment mint a karikacsapás, és a fő, hogy a helye is meg volt mindennek.

A heti takarítás is gyorsan ment, begyakorolt, rutinos mozdulatokkal. Néhány éve, ez nekem nem akar sikerülni a saját házunkban. Mostanában elgondolkodtam rajta, hogy miért is nem? Illetve januártól már szépen haladok és fejlődök. Nemigen lehet ezt elfelejteni, olyan mint a biciklizés :-)

Azért még sokat küzdök néha, és ez zavar. Több dologra jöttem rá. Pld. Nekünk állandóan változik a lakásunk, egyszerűen nincsenek benne fix pontok. Mire egy rutint megszoknék, jön egy másik. Nem tehetek róla, nekem ez kell, a takarításhoz. Ilyenkor rögtön észreveszem a legapróbb porcicát és a lengedező pókhálót, de egyébként nem biztos, hacsak bele nem akadok, illetve mai napság már a sasszemű fiam haladéktalanul felhívja rá a figyelmem és a ddig nem tágít, amig el nem távolítom a számára zavaró tényezőket.

Másrészt rengeteg felesleges cuccunk van, amitől nem akaródzik megvállni. Namármost nincs rendes helyük, ebből következőleg adja magát a rendetlenség.

Hétvégén nagyiztunk és jó volt végignézni az ismerős tárgyakon, holott sokat változott a szüleim háza is azóta, de a tárgyak maradtak és megtalálták a helyüket is.

Mivel mostanában kevesebbet bírok, biztosan a tavaszi fáradtság miatt, jól átgondoltam, itthon mivel is kezdjem.

Belépek a lakásba, előszoba. Egyből elárulja, kik is laknak itt. Nálunk felemás. Ezt ugyebár rendbe kell tenni. Ezzel kezdtem. Először is áttisztítottam a szőnyegeket, rögtön reggel, így a napocska délutánra már meg is szárította. Közben pókhálózás , és lemostam a bejárati ajtót, mert a sok por nagyon erősen rátapadt. Átnéztem a téli fej és nyakfedőket, különválogattam dobozokba, amit nem használunk, vagy jövőre már kicsi lesz a fiamnak, az ment külön. A vékonyabb tavaszi sapkák, sálak kerültek felülre.

Ezután ebédeltünk, szerencsére a nagyik bőven csomagoltak, így a hetem csak a takarításnak szentelhetem, mert főznöm azt nem kell majd.

Délután a felfrissített előszobába bekerültek a tiszta, száraz szőnyegek és jöhetett a ruhásszekrény, merthogy nekünk itt van. Mindent kiszedtem belőle, amit nem hordunk, vagy kicsi ránk. Rám már nem is lesz jó, a blúzok biztosan nem, igaz nem is sok volt már benne, mert egyet-egyet mindíg kiselejteztem. A férjemnek regeteg nem használt ingje foglalta a helyet, azok most zsugorzsákba kerülnek, aztán ha jövő ilyenkorra sem kerülnek elő, mennek másokhoz.

Átnétem a kabátokat is, valamelyik ment a mosásba, tisztítóba menők külön, és sok már megkapa a nyári zsákját. Még holnap kell varrnom egy hosszút és néhány illatpárnát közéjük. Egyenítettem a vállfákat is, mert engem zavar, ha nem egyformák. Sok olyan volt közte, amit nem praktikus használni, csak adták valamelyik ruhához. Ezt egyenlőre betettem egy nagy dobozba, mert nem emlékszem, mire is jó használni őket, de biztosan eszembe jut majd. Nagy doboz reklámtáskát válogattam még át, sok ment bele a tárolóba, mindennapos szeméttkidobáshoz jó lesz, a szebbek vissza dobozba, majd ebből húzunk, ha duplacsomagolás kell. És ezek csak a régiek, mert mostanában úgy megyünk vásárolni, hogy viszünk magunkkal szatyrot és nem kérünk.

Ennyire jutottam. Nem sok, de nem is csináltam lóhalálába, holnap a cipősszekrény következik és a konyha kamraszekrény része. Aztán majd még meglátom.

Közben persze volt játék is, de meg kell mondjam, a kisfiam nagyon jól viselkedett hagyta anyát dolgozni.

Miután az összes szekrény renbe lesz belül, jöhetnek a külső munkálatok.

Ti milyen sorrendben csináljátok? Nagyon kíváncsi lennék, hátha kapok néhány gyors módszert is.

Ami a legelső, nagytakarítás előtt és mindíg ezzel kezdek néhány nappal korábbann, az a gépek és tisztítóeszközök ellenőrzése. Az nagyon bosszantó, ha éppen a legnagyobb felfordulás közepén nincs porszívózsák, vagy hiányzik egy fontos tisztítószer, esetleg eltört a felmosónyél, és nincs másik.

Megjegyzések

vadcic üzenete…
Nagyon alapos vagy!
Ilyen részletességgel csinálni és még meg is írni...
Nagyon jó ötletet adtál a nagytakarításhoz és olyan jó volt olvasni hogy most azonnal neki is állnék takarítani.:O)
Annyira jó lesz az egész végén végig nézni a lakáson amikor minden tiszta,illatos.Imádom.
De olyan gyorsan el múlik.
Kicsoda üzenete…
Nalam 2 hetente van nagytakaritas, amihez van segitsegem (sajnos a gericservem miatt eleg sok dolog nem megy egyedul) En is allando selejtezes parti vagyok. A ferfi/noi ingek remek patchwork alapanyag:-)Ami nekem gond, az a jatekok selejtezese... egy csomo olyan van, amit kidobnek, de tudom, hogy draga volt stb. de egyszeruen meg a latvanyuk is borzaszt:-)
Hu de igazad van, azzal, hogy ha helye van a dolgoknak, akkor konnyebb rendet tartani!!
A dobozolas, felirattal nalam is most kezdodik, csak attol felek, hogy majd eszembe jusson a dobozokat atnezni:-)
Abile üzenete…
Hááát én csak irigykedve olvaslak. Nekem a tavaszi nagytakarítás kimerül az ablakpucolás, függönymosás, alapos portörlés tevékenységekben. Pakolni, válogatni csak akkor szoktam, amikor kedvem van hozzá. Leginkább téli estéken :o(( A ruháinkat rendszeresen átválogatom - leginkább évszakváltáskor - amit kinőttünk továbbadom, ami selejtes, megy a foltvarrós dobozba.
mmama üzenete…
Mikor ide költöztünk egy nap alatt
megcsináltam a két szintet.
Ennek 7 éve. Most oda jutottam hogy
csak külön nap a lent és külön nap a fent.
Neem a lakás lett nagyobb én lettem rozogább.
De ezt a két napos szertartást megelőzi a ruhák átnézése, kegyetlen vagyok, ami nem volt rajtunk 2 évig az már nem is lesz.
Szétvágni sajnálom, úgyhogy az
áprilisi lomtalanitáskor kiteszem.
Van egy kerti hátsó épület is abból a legnehezebb kialmozni,
ott gyüjtöget apa. Képzelhetitek.

Mi csak ketten vagyunk ezért ha
mindig mindent rendszeresen elvégzek akkor nem olyan megterhelő
a dolog.
Ha unokák vannak akkor viszont
cunami sujtotta területté nyilvánitom a lakást és becsukom a szemem.
Ami rájuk nézve nem veszélyes azt szabad. Aztán ha elmentek akkor helyre állitok.
Amaranta üzenete…
Én is sok mindent sajnálok szétvágni, és ősszel ment is már egy nagy halom ruha a Vöröskeresztnek, de még mindíg nem voltam elég határozott. Apa attól fél mindíg, hogy majd nem lesz mit felvennünk. Na a selejtezett cuccokat már biztosan nem, ránk sem jönnének. Néhány nagyon jó kockás férfiing viszont újrahasznosítva lesz, a fiamnak, aztán majd meglátjuk.

A műhelyet és a garázst évente négyszer rakja át a férjem, mégsem fér be az autó. Azt hiszem majd közbe kell avatkoznom ott is.

Azért írom le részletesen, mert közben át is gondolom az egészet és hátha egyszer ez lesz a mankóm, mert már elfelejtek mindent, vagy a gyerekeim használják majd. Bár a fiam egyre rendszeretőbb. Minap is mi történt? Befejezte a játékot a homokozóban és minden felszólítás nélkül elpakolt maga után és meg csak álltam, és nem hittem a szememnek.
ezkriszti üzenete…
Én is előtte vagyok a nagytakarításnak és igaz az hogy a kevés holmit lehet rendbe tartani. Azt hiszem a tavaszi lomtalanításkor "kegyetlenebb" leszek mint szoktam. Andrishoz gratula. :-)

Ex főnököm mondása volt a gyárban, hogy a rendet nem csinálni, hanem tartani kell. Jó lenne.
Amaranta üzenete…
Jó kis mondás! Igazsága van!

:-)

Népszerű bejegyzések