2008. szeptember 16., kedd

Hideg szeptember-meleg lakás-és ciabatta


Tegnap este kénytelen voltam bekapcsolni a fűtést. A naptárt hiába lestem, az idő csak nem javult, fáztunk, na!

Így a lakásban is jó meleg lett, mire kisültek a ciabatta cipócskák . Mostanában nem veszünk a boltban kenyeret, inkább itthon sütögetek. Változó, hogy saját, vagy bolti keveréket használok. A mostani bolti volt, de a férjem ragaszkodott hozzá, hogy ezt most már tényleg tegyem fel a blogra, úgyhogy az ő kedvéért láthatjátok a mosolygós cipókat.

Egyébként sem kenyerek készülnek, hanem zsömlék, cipócskák, a férjemnek lapos korongok, mert ő azt sereti.

2008. szeptember 15., hétfő

MINDEN HÉTEN EGY MUFFIN-Mabon köszöntő almás-fahéjas muffin, aszalt áfonyával (harmadik hét)


Most egész héten az őszi napfordulóra fogok készülni. Ez az egyik süti, ment a fagyasztóba a nagy része, majd pénteken lessz az ünneplés nálunk. Nagyon finom és minden megvan benne, amitől könnyű édességgé válik. Nem túl édes és émelygős, inkább üde az íze.

Hozzávalók:

20 dkg liszt
12 dkg kristálycukor
2 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 kávéskanál őrölt fahéj
7 dkg margarin
1 tojás
1 dl tej
egy fiola rum és kb fél deci forró víz, vagy tea
20 dkg reszelt alma (nagyjukú reszelőn, ettől könnyű lesz)
5 dkg aszalt áfonya

Elkészítés:

Az aszalt áfonyát beáztatjuk a forró víz/tea és rumaroma keverékébe.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Külön összekeverjük a lisztet, sütőport, sót és fahéjat.

Azután egy másik tálban habosra keverjük a puha vajat a kristálycukorral, hozzáadjuk a tojást, majd a tejet is. Ehhez a kevercshez hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a lecsöpögtetett rumba áztatott mazsolát és a kicsavart reszelt almát és alaposan összedolgozzuk.

A kivajazott, vagy papírral kibélelt muffintepsi mélyedéseiben elosztjuk a tésztát, majd a forró sütőbe toluk és kb. 25 percig sütjük.

Közben pár szem diót apróra vágunk, kristálycukorral összekeverjük és a megsült forró muffinok tetejére szórjuk.

Minden muffinra vonatkozik, hogy ha pár percig hűlni hagyjuk a formában, akkor könnyedén ki tudjuk emelni belőle.

MABON-vagyis őszi napforduló



Szeptember 21. az őszi napforduló, vagy MABON és az alábbiakat írja róla a wikipedia, én egy kicsit másképp ünneplem, saját elgondolásom szerint.


Mabon, az őszi napforduló (kiejtése: méjbón, méjban, méjbún)
A természet hanyatlóban, a télre készülődik, a visszavonulás, pihenés, nyugalom ideje következik el. A Nap bágyadtabb, de még fényes, van ereje. Ez a Földanya ünnepe, a gyümölcsérésé, a beérett termésé, a szüreté és a megnyugvásé.
Az ünnep másik neve Modron. Modron a termékeny, wales-i Földanya, a Fiatalság istenének, Maponosnak (Mabon) anyja. Mabon a vadászat istensége is, emellett a szerelemé és a termékenységé.
Az ősi kelták ezt Mabonnak nevezték amikor behozták az utolsó aratást, mielőtt még a tél magáénak követelte és fehér csöndbe burkolta volna a földet. Ekkor ünnepelték meg azt a bő termést, amit a föld adott nekik. Máglyákat gyújtottak, mézsört ittak, áldozatot mutattak be, a termést pedig elraktározták télire. Ősi tradíció szerint Mabon napján elégetik egy férfi bábuját vagy képmását. Ez a szokás nem az emberi áldozatok emlékét őrzi, hanem a gabonaistenség testének rituális megsemmisítését. Oltárokat emeltek, melyekre különböző terméseket, gyümölcsöket, virágokat, kenyeret helyeztek, gyertyákat gyújtottak.
Az ünnep egyéb elnevezései: Alban Elfed, borszüret, Avalon ünnepe, Ungathering ünnepe, Harvest Home, Hálaadás.
Írországban, Nyugat-Skóciában és Cornwallban Mabon idején szokásba jött kő síremléknek nevezett temetkezési helyekre látogatni. A sírok és a temetők őseinkben általában félelmet ébresztettek, mivel úgy tartották, ott gonosz szellemek laknak. Mabon idején azonban biztonságos volt odamenni, mivel hitük szerint a fény és a sötétség egyensúlya egyenlő szárú keresztként viselkedik, és megvéd a sírok körül ólálkodó rossz szellemektől. A síroknál tüzeket gyújtottak, a parazsat a maihoz hasonló töklámpásokban vitték oda, hogy ezzel is elijesszék az ártó szellemeket.
Ételek: gabonafélék, kenyérfélék, sütemények, bab, dió, mogyoró, zöldségek, almafélék, almabor, répa, hagyma, burgonya, gránátalma, szőlő – mindaz, amiket ezidőtájt takarítanak be.
Füstölők: benzoin, mirrha, zsálya
Gyertyák: barna, zöld, narancsszínű, sárga
Drágakövek: karneol, lapis lazuli, zafír, sárga achát.
A lap eredeti címe: „http://hu.wikipedia.org/wiki/Mabon

2008. szeptember 13., szombat

MINDEN HÉTEN EGY MUFFIN-Párizsi csokis muffin (második hét)


Szóval, ez egy igazi beszélgetős, tejszínhabos-kávézós süti. Nagyon finom! Az eredeti recept Sthal Judittól származik, kicsit változtattam rajta a saját ízlésemre. Az eredetit zárójelben melléírom a változtatásoknál, amit a saját szövegemben kiemeléssel jelölök.

Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé (minél nagyobb kakaótartalmú)
0,5 dl erős és forró kávé (1 evőkanál neszkávé és 0,5 dl forróvíz)
15 dkg sűrű meggylekvár
1 fiola rumaroma, vízzel 0,5 dl folyadékká kiegészítve (0,5 dl konyak)
15 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
10 dkg puha vaj
10 dkg cukor (15 dkg cukor)
2 tojás

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn ez 4-es fokozat), és kivajazzuk a muffintepsi mélyedéseit ( és kibéleljük papírkapszlival a muffintepsi horpadásait).
Az étcsokoládét nagyon apróra vágjuk, és a forró kávét ráöntjük ( és közben felforralunk fél dl vizet. Ezután a csokihoz hozzászórjuk a neszkávét, és a kávés csokira ráöntjük a forró vizet). Az egészet simára keverjük, hogy a csoki tökéletesen felolvadjon, aztán félretesszük hűlni.

Ezalatt a meggylekvárt elkeverejük a konyakkal, majd a lisztet összevegyítjük a sütőporral és a sóval.

A tésztához a én egy kicsit meglangyosítom a vajat és a cukorral habosra keverem,(puha vajat és a cukrot robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjuk), majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután a konyakos lekvárba belekeverem a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd a vajas-cukros-tojásos keveréket is.(Ezután lassabb fokozatra kapcsoljuk a gépet, és a cukros-tojásos vajhoz felváltva hozzákeverjük a konyakkal higított lekvárt, a kávés olvadt csokit és a sütőporos lisztet.)

A kész tésztát elosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk a tűvel, és nem ragacsosan, hanem tisztán jün ki, kész van a sütemény.

Jó Étvágyat!

Igazából ez már a sokadik hét kellene, hogy legyen a muffinok között, de egyéb okok miatt elmaradtak a sütések. Most majd megpróbálom pótolgatni az elmaradásokat.

2008. szeptember 11., csütörtök

Tócsnyi Amarantamódra


Ez azon kevés étkek egyike, amit a kicsi fiam is szívesen fogyaszt, valamint tágabb és szűkebb családunk mi nden tagja. Az alábbi receptet saját magam kísérleteztem ki, és először pár éve köretként adtam asztalra először. Ha jól emlékszem Mabon-kor (szept. 21., az őszi napforduló), talán pulykatekercs mellé, almaszósszal (akkor még evett húst a férjem is, kb. 8 éve lehetett...).

Hozzávalók:

- kb. 1,5 kg burgonya
- 3 tojás
- 15-20 dkg liszt
- só
- őrölt feketebors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vörös hagyma
- kb. 15-20 közepes méretű friss zsályalevél

A burgonyát meghámozzuk (evidens pesrsze, csak így jobban hangzik), majd nygyobb lyukú reszelőn lereszeljük (nekem szerencsém van, mert van robotgépem, és így pillanatok alatt megvan), a vöröshagymával együtt. Aztán belenyomjuk, vagy reszeljük a fokhagymát is. Igazából a hagyma és a fokhagyma csak egy árnyalatni íz és illat benne.

Beleütünk 2 egész tojást, hozzáadjuk a lisztet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Legvégül belekeverjük az apróra vágott zsályát is.

Kevés olajon, teflon serpenyőben, minkét oldalát pirosra sütjük.

Tejföllel és/vagy reszelt sajttal, natúr- vagy fűszeres túróval, és körözöttel a tetején is nagyon finom.

Jó étvágyat!

Gyermekkoromban mindíg apukám csinálta és teát ittunk hozzá. Kizárólag télen ettük, és este :-)

2008. szeptember 9., kedd

Tengerszem pulcsi :-)



Szóval ehhez a pulcsihoz készült a táska. Délelőttönként kötögettem várakozás közben, vagy az autóban amikor hosszabb útra mentünk. (És még készül kettő, bár más színben)


A Fürge Ujjak 2008./ 5. számának 9 modellje alapján készült, Catania fonalból, kicsit erősebb színösszeállításban. Kivételesen nem tértem el a leírástól.

Kedvenc vacsorám


Inkább köretnek nevezném, de mivel a férjem nem húsevő, nálunk főételnek számít. Általában akkor csinálom, ha előző nap rizs volt, mert rendszeresen sokat csinálok belőle, valahogy nem megy kevesebb. tegnap is rizsköret volt, ezért maradt egy adag belőle.

Rakott karfiol-brokkoli rizságyon, gratinmártással.

Hozzávalók:

1 kis fej karfiol
1 kis fej brokkoli
12,5 dkg rizs
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
4 dkg reszelt sajt (el is hagyható)
só, fűszerek ízlés szerint (pld. szerecsendió, bors)

Előkészítés:
A zöldségeknek és külön a rizsnek is feltesszük a vizet.
A brokkolit és a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és ha a víz felforrt, sót teszünk bele és a zöldségeket (én párolni szoktam, mert akkor biztosan nem főzöm túl és roppanós marad). Roppanósra főzzük.
Közben a rizst is beletesszük a sós felforrt vízbe (én zacskósat használok, mert rengeteg van belőle itthon egy akciónak köszönhetően) és megfőzzük.

(közben van idő esetleg elmosogatni, felporszívózni ne adj isten játszani a gyerekekkel...)

Miután elkészültek, a zöldségeket és (külön) a rizst is lecsöpögtetjük. A míg csöpögnek és húlnek, elkészítjük a mártást.

Gratinmártás

A vajat egy lábasban megmelegítjük, mikor gyöngyözni kezd (ne hagyjuk pirulni, mert megváltozik az íze), beleteszzük a lisztet és fehéredésig, kevergetve melegítjük. Azután a forró tejet (micróban legegyszerűbb előmelegíteni) beleöntjük és spirálos habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük. Lekapcsoljuk a gázt alatta.

A két tojás sárgáját összekeverjük a tejföllel, sózzuk, fűszerezzük és a közben lenyugodott lisztes-tejes-vajas alaphoz keverjük. (Fontos, hogy ne forrjon, mert különben összekapja a tojást.)

Végül belekeverjük a reszeltsajtot. Akkor jó, ha az egész nyúlós a sajttól. :-)

Összeállítás:
Egy tűzálló tálat kivajazunk, a rizst tesszük alulra, aztán a zöldségek és az egész tetejére a mártás, majd mehet be az előmelegített, forró sütőbe és addig sütjük, amíg a teteje megpirul.

Egy kis plussz:

Kiadósabb, ha előre lepirított darálthúst teszünk a zöldség és rizsréteg közé.
Ha köretnek adjuk, akkor nagyon jól illik hozzá a rántott sajt, vagy a lisztbe, tojásba, sajtba, tojásba, zsemlemorzsába forgatott rántott szelet.

Jó Étvágyat!

2008. szeptember 8., hétfő

Tengerszem táska




Tegnap este végre elkészültem vele. A ferdepántot kétszer bontottam le, ez sem tökéletes, de nem vagyok hajlandó többször, akkor sem ha megköveztek érte :-) (ugye azért nem?)
Nem tudom, hogy mennyire látszik a képeken, de a táska kétoldalas lett. A felső képen inkább türkizes, az alsón pedig zöldesbe hajlik.

A pántját azért lehet, hogy lecserélem, talán olyan behúzósra, még nem tudom biztosan. Ma délelőtt fel is avattam és jól bevált, azt hiszem a hibái ellenére szeretni fogom nagyon. Tágas és számomra nagyon szép :-)




2008. szeptember 4., csütörtök

Vásárlás a VGC-ben



Hétvégén a VGC felé jártunk és beszereztem néhány színátmenetes cérnát még, meg egyebeket. A kép hátsó részén látható IKEA-s vékony nyári paplant 690,- Ft-ért vettem, flíz helyett, annak 780,- Ft lett volna métere, és kb. ez csak annyira vastag. A célnak tökéletesen meg fog felelni. Remélem jövő héten lesz annyi időm, hogy befejezhetem az elkezdett dolgaimat legalább. Egyenlőre várakozással telnek a délelőttjeim, remélem lesz eredménye.

Hátizsák szm találat



Találtam egy régi Praktika magazinban, egy szerintem egyszerű hátizsákszabásmintát, miközben a Babavarrás topicra kerestem anyagot. A Varrjunk együtt topicon keresett egeto gyorsan elkészíthető felnőtt hátizsák szm-et. Azt nem tudom, hogy neki tetszik-e, de nekem elnyerte a szimpátiámat. Amint lesz némi ráérő időm, a saját festésű anyagaimból szerintem létrehozok majd egyet.


2008. szeptember 2., kedd