Adventi naptár_készülődés a jeles napokon!

Az alábbi különleges Adventi naptárral szeretnék nektek kedveskedni. Kb. 6-8 éve (lehet, hogy nem annyira régen...) jelent meg az eredeti változata egy Lakáskúltúrában. Sajnos már nem emlékszem melyikben, és egyenlőre nem találom az eredetit. Minden évben aktualizálom, de lényegében ez volt az eredeti, néhány kiegészítéstől eltekintve. A napokhoz kapcsolódó tevékenységek a 4 adventi vasárnap kivételével minden évben változatlanok, mert igazából a névnapokhoz kapcsolódnak.

Nem mondom, hogy 100%-ig betartom minden egyes pontját, de igyekszem. Remélem érdekesnek találjátok majd és többé-kevésbé bekapcsolódtok majd a menetébe.

A karácsonyhoz társítható növények

Ha kertünkbe már betelepítettük a várakozás díszeit, odabent se feledkezzünk meg róluk. Az ősz csonthéjas terméseit, az örökzöldek fásvirágait, a tobozokat, meg Ádám és Éva bűnbeejtő almáját tegyük egy tálra. Helyezzük köréje az évszakot jelző szobanövényeket, Mikulás nagy piros fellevelű virágját, karácsony virágzó kaktuszát, az éjféli születést a golgotai halállal összekötő krisztustövist, az „örjöngést” okozó, vagyis a lenti és a fenti világ titkait feltáró azáleát.
A Mária szenvedését jelképező ciklámen virága is ez idő tájt nyílik, de csak hűvösebb helyiségekben érzi jól magát. A karácsonyi kaktusz csak akkor virágzik, ha bimbózás után már nem mozgatjuk, ezért korábban vigyük téli helyére.
Az alábbiakban pedig napról-napra végigkövethetünk egy rendhagyó karácsonyi rítust, amely ha megtetszik később az adventi várakozás részévé válhat, beépülhet szokásaink közé, akár csak egy-egy nekünk tetsző tevékenységet kiragadva belőle.

Jó szórakozást és kellemes készülődést!

2008. november 30. vasárnap, András, Andor

András nappal kezdődik az Adventi várakozás időszaka és ebben az évben egyben ez a nap Advent első vasárnapja is.
- Adventi koszorú (k) elkésztése, az első gyertya meggyújtása.
- Kialakítani a termős asztal helyét a nappaliba (vagy természetesen a lakás bármely nekünk tetsző pontján), elkezdhetjük feldíszíteni a lakást
- Fényesítsünk ki annyi piros, egészséges almát, amennyi családtagunk van és András napkor helyezzük el egy szép tálban vagy kosárban a kialakított termős asztalunkon.

2008. december 4. csütörtök, Borbála, Barbara

- Ma kell a Borbála napi ágakat (9 db, de legalább 4db) levágni a gyümölcsfákról, vagy aranyvesszőről. Ha még nem volt tartós fagy az idén, akkor 1-2 napra be kell tenni a levágott ágakat a fagyasztóba, és csak azután vízbe tenni.

2008. december 5. péntek, Vilma

- A Mikulás ma éjszaka jár, ezért elkészteni a csomagokat és a kisuvickolt cipőkbe tenni.

2008. december 6. szombat, Miklós

- A mai napon kell elhelyezni a feldíszített cserepet a mikulásvirággal a termős asztalon.

2008. december 7. vasárnap, Ambrus

- Mézeskalácssütés! A mai napon kezdjük a mézeskalácssütést, saját jól bevált receptünk alapján. A díszítésre szánt mézeskalácsból néhányat helyezzünk el a termős asztalon.

- És a mai napra esik Advent második vasárnapja, meggyújthatunk egy újabb gyertyát a koszorúnkon.

2008. december 8. hétfő, Mária, Marion

- A mai napon tegyük a cikláment egy feldíszített kaspóban a termős asztalra.

2008. december 12. péntek Gabriella

- Ma kell készíteni az angyalkákat. Választhatunk egyszerű, papírból kivágottat, vagy bonyolult, saját magunk által varrt angyalkákat, a lényeg, hogy készüljenek.

Ha van gyermekünk, vonjuk be őket is a mókába! Készülhetnek a fára dísznek, vagy ajándékba egy kedves ismerősnek, de mindenképpen tegyünk belőlük négyet (advent négy angyala) a termős asztalunkra is.

2008. december 13. szombat, Luca, Otília

- A kidíszített tálkába Luca búza elvetése, majd elhelyezése a termős asztalon. 24-én este aztán a vacsoránál, mindenki ételére hintsünk az apróra vágott búzából, a következő boldog év reményében.

2008. december 14. vasárnap, Szilárda

- Advent harmadik vasárnapja, gyújtsuk meg a harmadik gyertyánkat is a koszorúnkon.

2008. december 17. szerda, Lázár, Olimpia

- Örökzöldek ágainak elhelyezése az asztalon (fenyőágak, lomblevelű örökzöldek ágai, pld.: borostyán, magyal, fagyöngy ) Vigyázzunk a lomblevelűú örökzöldekkel, ahol kisgyermek, vagy olyan háziállat van, amely hozzájuk férhet, mert a legtöbbjük MÉRGEZŐ!)

2008. december 21. vasárnap Tamás

- A betlehem elkészítése és elhelyezése a termős asztalon.
Valamint ebben az évben erre a naptra esik Advent negyedik vasárnapja is, és immár az összes gyertyánk lángja fellobban a koszorúnkon!

2008. december 23. kedd Viktória, Niké

- A termő ág elkészítése. Többfelé elágazó gledícsiaág feldíszítése apró díszalmákkal, dióval és kék szalagokkal. A kész mű elhelyezése a termős asztalon.

2008. december 24.szombat, Ádám, Éva SZENTESTE

- Díszítsük fel a karácsonyfát szokásainknak megfelelően és próbáljuk ezt az estét és a következő napokat szeretteink körében eltölteni.

BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT MINDENKINEK!

Megjegyzések

Monika üzenete…
Dejó! Nagyon tetszik ez a rítus!!!!!Köszönöm,hogy megosztottad!!!
Budai Detti üzenete…
Ez nagyon tetszik! És ez az amit a bejegyzésemen keresztül kerestem! Nagyon kellenek a szokások, hogy igazán meghitt legyen! Köszönöm szépen!
(Babakiállítás: eszméletlen, hogy vetted a fáradtságot, hogy a tartójukat is megcsináld! És nekem nagyon tetszik a fehér ruhás babád lába: jó, hogy olyan foltos! Azt hiszem ezentúl én is aztatni fogom a babatestek anyagát, hogy ilyesmi legyen.... A kedvencem a karácsonyi babád! Gratulálok!)
kastanie üzenete…
jaj, ez nagyon jó, egy kis részét ismertem csak
Amaranta üzenete…
Örülök, hogy tetszett :-) A lényeg, hogy ne legyen görcsös a dolog, de tényleg!
Ami még plussz szokmott lenni, az az, hogy minden adventi vasárnapon valami különleges uzsonna van :-)
Kicsoda üzenete…
Nekem is tetszik...keszulodes nagyon jo. Biztos, hogy par dolog nalunk is lesz belole.
Katbo-Réka üzenete…
Nagyon, nagyon tetszik nekem is. Nagyon köszönöm, hogy leírtad, mert én nem ismertem.
kata üzenete…
Nagyon köszönöm, mert úgy felvidít, segít előkészülnöm. Mit is kívánhatnék ezután? Boldog,adventi fénytől ragyogó, meghitt és szép karácsonyt!

Népszerű bejegyzések