Sütizés

Ma korán keltünk a kisfiammal, és mivel az éjjel nem volt vihar, nyitva voltak az ablakok és klasszul lehűlt a levegő, úgy döntöttem, sütni fogok. Reggel nyolcra már készen volt a meggyes pite, jól bevált recept szerint készült. Az eredeti recept szerint cseresznyével készül, de szerintem úgy nagyon édes. Keverni szoktam fele-fele arányban meggyel, vagy csak meggyből sütöm.

Valmikor réges-régen (még tini koromban, hú de rég is volt!) adták a tv-ben a Twin Peaks című sorozatot. Ott ettek állandóan cherry pie-t és donus-ot. Akkoriban jelent meg Mo-n a 100xSzép című tinilap, és abban leközölték a receptjét. Imádtam a filmsorozatot, így az volt az első, hogy kipróbáltam. Nem gondolkoztam azon, hogy lehet nem is ez az igazi, vagy nem fog sikerülni... csak megsütöttem.

Nagyon jó lett, azóta is családi kedvenc.

Aztán, ha már úgyis meleg volt a sütő, bekevertem Kdatta féle csokis tortát. A receptet az ő blogjában találtam és már nem először sütöm meg. A közkincsé tételért nagy köszönet illeti.

Isteni finom a krémje, nagyon gyorsan el szokott fogyni.

Egyetlen gondom van vele, meg persze az összes torta sütésekor előjön, hogy felpúposodik a közepe. Már sok mindent kipróbáltam, de még nem találtam jó módszert a probléma kiküszöbölésére.





Cherry pie

Hozzávalók:


37,5 dkg liszt, 2 kiskanál sütőpor, 12,5 dkg porcukor, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg margarin, 2 tojás, 25 dkg cseresznye.

Elkészítés:


A meggyen kívül az összes hozzávalót gyorsan összegyúrjuk. 2/3-t a piteformára kinyújtjuk, a vajazott-lisztezett pietfomába rakjuk, beletesszük a kimagozott gyümölcsöt, majd a maradék tésztát megfelelő nagyságúra nyújtva betakarjuk vele a gyümölcsöket és a széleiket összeragasszuk. Villával megszúrkáljuk, hogy a gőz távozhasson sülés közben. A maradék tésztából leveleket formázunk és a tetejére tesszük. 200 C fokos sütőben megsütjük.

... és ahogyan én csinálom:


Az összegyúrásig stimmel, onnantól változik a helyzet. Először is mi úgy szeretjük, hogy vékony tészta, sok gyümölcs. Ezért én egy kb. 38 x 26 cm-es tepsit kivajazok és lisztezek, majd a tészta kétharmadát kinyújtom és egy nyújtófa segítségével beleteszem. Eligazgatom, hogy mindenhova jusson a tésztából és két üveg lecsöpögtetett meggybefőttel megtöltöm, (vagy 1-1 üveg cseresznye és meggy befőtt, esetleg - és ezzel a legfinomabb - 2 üveg cseresznyemeggyel).



Kinyújtom a maradék tésztát és derelyevágóval (vagy késsel, ahogy tetszik, hurkákat is lehet sodorgatni, bár tapasztalatom szerint azért ehhez kevés a tészta) csíkokra vágom, majd berácsozom vele a tölteléket. Be a sütőbe és 200 C fokon megsütöm.





Csokitorta Kdattától

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg cukor, 3 tojás, 3 dkg vaj, 1 cs. sütőpor, 25 dkg liszt, 4 dkg kakaópor (nem cukrozott!), 1/4 liter tej.

Elkészítés:
A cukrot a vajjal elkeverem, a tojást egyenként hozzákeverem a vajas-cukros kevercshez és alaposan kidolgozom. Ezután beleteszem a sütőport, lisztet, beleszitálom (a porcukorszórót használom ehhez) a kakaóport és a tejjel hígítom.
A masszát kikent, kilisztezett tortaformába öntöm és közepes lángon (kb. 180-200 C fok) tűpróbáig (kb. 40 perc) sütöm.

Hozzávalók a krémhez:
15 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 8 dkg kakaópor, 1 cs vanilin cukor, 1 csipet só, 1 dl (kb. 2 ek.) tejföl

Elkészítés:
A vajat picit megolvasztom, a kétféle cukorral, sóval alaposan kikeverem. Beleszitálom a kakaóport és a végén beleteszem a tejfölt. Mehet a hűtőbe kicsit dermedni.
(Ha akkor kezdjük a krémet készíteni, amikor betesszük a sütőbe a tésztát, akkor egyszerre hűlnek ki, és már tölthetjük is a tortánkat.)

Összeállítás:
Én kettté szoktam vágni a kihűlt tortalapot, és kenek bele egy vékony kémréteget. Aztán a tetejére és az oldalára mehet a többi. Nem nagyon szoktam díszíteni, most pici színes tortadarát kapott.

Itt pedig Kdatta leírását találjátok. Remélem nem bántom meg vele, hogy beszúrom ide.
http://raczkevikata.blogspot.com/2008/04/szlinapi-torta.html

Megjegyzések

Kata üzenete…
Nem, nem bántod meg, sőt örül neki!!! :o))))
Fincsi volt? Vagy Te már ismerted?
:o))
Amaranta üzenete…
NAgyon fincsi! Már egyszer korábban megcsináltam, és nagy sikert aratott, akkor láttam először a blogodban. Felkeltette az érdeklődésemet, hogy tejföl kell hozzá. Na azóte ez a TORTA nálunk, mikor elfogy a kicsi fiam még két napig emlegeti és nyitja a hűtőt. Szóval nagy a siker, köszi, hogy megosztottad velünk a receptet! :-DDD

Népszerű bejegyzések