Márton napja... a Téli Ünnepkör kezdete

Nem is emlékszem, írtam-e már a Márton napi népszokásokról. Idestova 10-12 éve minden évben igyekszem ezen a napon libát enni. Na nem kell nagy dologre gondolni, sült libacomb, párolt lilakáposzta és valamilyen burgonyás köret. Ezeket azért nem lehet nagyon elrontani, bár most majdnem sikerült. Üvegtörés is történt, de ezt hagyjuk. 

Állítólag annak a ki érzékeny a számmisztikára, a mai nem túl szerencsés nap, mert 2011.11.11-e van, azt nem tudom miért nem jó, de nem. Most ezt hagyjuk is, és ha lúd, akkor legyen kövér, vagy legalább kukoticával jól megtömt, ahogy a képen látható is. Ovis ötlet, ott csinálták a gyermekek, fehér használt, felnőtt bokazokniból. Saját morzsolású kukoricából, Óvónéni segédlettel :-)  A madzagjánál fogva akár vállra is vethető, akár egy tarisznya :-)

Jó kis játék, és babzsáknak sem utolsó!!!

És akkor most néhány szót a Márton napról és a kapcsolódó népszokásokról, hiedelmekről is:

Forrás (persze az internetről is lehetne, de most azért sem!):  Mini Manó és Tappancs ovi magazinok:

- Régen Márton napján vágták le a hízott libákat. A hagyomány szerint e napon azért kell libát enni, mert "...aki libát nem eszik, egész évben éhezik"

De azért gondoljunk bele, teljesen logikus, hogy ha libát vágunk, akkor azt is esszük. Az pedig jellemző volt a régi világra, hogy mindennek napja volt, vagyis meg volt a maga rendje, így biztosan nem maradt ki semmi a fintos teendők közül. Nem utolsó sorban pedig, ha az egész falu készült rá, végül lehetett nagy bulit tartani , a jó megünneplésére. :-DDD

Na menjünk tovább, a következő magyarázatra:

- Élt egyszer egy nagyon szegény pap, akit Mártonnak hívtak. Szerette az embereket, jószívű és segítőkész volt mindenkivel, ezért püspökké akarták választani. Márton a libaólba bújt el, mert úgy érezte, nem fogadhatja el ezt a nagy megtiszteltetést. de a libák elárulták a gágogásukkal, így nem kerülhette el a kinevezést.

Na igen, szegény libák... vajon büntetésből esszük őket, vagy az újdonsült püspök iránti tiszteletből?

Népi időjóslás:

- Ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál.
Vagyis, ha november 11-én hideg van, karácsonykor enyhe időre kell számítani.

Nálunk deres volt a határ, de ha ilyen hideg lesz karácsonykor, akkor azért megfagyni nem fogunk. Hidegebb volt mint az elmúlt napokban, tehát elvileg enyhe lesz a karácsony.

Népszokások:

- Egyes vidékeken a pásztorok Márton-napkor ágas-bogas nyírfavesszőt ajándékoztak a gazdáknak. Így fejezték ki jókívánságaikat:
" Úgy szaporodjon a gazdának jószága, mint ahány ága-boga van az ágnak."
A jókínánságokkalátadott vesszőt a gazda az ól tetejébe szúrta, hogy az védje az állatokat a dögvész ellen. Tavasszal pedig ezzel a vesszővel hajtották ki az állatokat a lkegelőre.

És jó hír a karácsonyváróknak... Telekdi Ágnes szerint, a Téli ünnepkör már Márton napjával elkezdődik. Aki eddig kibírta, most már nagyobb lelkifurda nélkül készülődhet a Karácsonyi ünnepkörre, amely András napjával kezdődik (vagy ha éppen hamarabbra esik, akkor Advent első vasárnapjával).

Én is lassan átnézem, mi is maradt ki tavalyés nekikészülök, tervezek is, hogy minél gördülékenyebben menjenek a decemberi események.


Szép estét a Téli Ünnepkör megkezdéséhez!

ui.: A téli ünnepkör napjai:

- November 11. Márton napja
- November 19. Erzsébet
- November 25. Katalin
- November 30. András, a Karácsonyi Ünnepkör és az Adventi időszak kezdete a Téli ünnepkörön belül

Megjegyzések

Timi üzenete…
Én úgy tudom, hogy pont szerencsés volt a 11.11.11., hogy a számmisztikában az egyes a kezdet napja, sokan esküsznek ilyenkor... de nem mélyedtem bele :)

Népszerű bejegyzések