Sütőtökös muffin, és sütőtökrémleves
Az első nap az évben, amikor sütőtök keről az asztalunkra. Ehhez a hagyományunkhoz úgy ragaszkodom, mint a Márton napi libasülthöz és a december 24-i mákosbobájkához. Már hetekkel ezelőtt beszereztem egy nagy kanasai sütőtököt. Ezt szeretem a legjobban, mert finom édes, gyönyörű a színe és ami fintos egy nagy erősebb éssel is fel tudom dolgozni, a magyar tökkel ellentétben, amihez legtöbbször fűrész kellett.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
10 dkg margarin
10 dkg cukor
25-30 dkg durvára reszelt sütőtök (nyersen)
15 dkg finom liszt
5 dkg búzadara
1 tojás
1 sütőpor (7 gr)
1 vaníliáscukor (7 gr)
1 kk őröltfahéj
csipet só
Elkészítés:
A tököt durvára lereszeljük és hozzákeverjük a búzadarát. Külön tálban kikeverjük a cukrot a margarinnal, majd a tojással.
Megint külön tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, vaníliáscukrot, a fahéjat és a sót.
A cukros-vajas-tojásos keveréket hozzákeverjük a tökös kevercshez, majd ezután a szárazanyagokat is hozzáöntjük, és fakanállal alaposan összekeverjük.
Margarinnal kikent muffinformába tesszük a masszát és 180-190 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Mikor kivettük a sütőből, azon nyomban mindegyik mmuffint meglocsoljuk egy kis tejjel. Így sokkal puhább lesz.
Sütőtökrémmleves (két változatban)
Hozzávalók:
kb. 60 dkg sütőtök
2-3 db burgonya (csak az első változathoz)
4 dl főzőtejszín (a második változathoz csak 2 dl kell)
1 db póréhagyma
olaj
kevés só
durvára őrölt színes bors
őrölt szerecsendió
annyi víz, amennyi ellepi (kb 1,5 liter)
A vajban pirított kenyérkockákhoz:
kenyérkocka :-)
vaj
Első változat:
A póréhagymát karikákra vágjuk és megfuttatjuk a forró olajon, sózzuk. A megtisztított kimagozott sütőtököt kockákra vágjuk és a hagymára tesszük. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Mikor puhára főtt, a tejszínnel összeturmikszoljuk, vagy botmixerrel (én ezzel szoktam) pürésítjük. Durvára őrölt színes borssal és őrölt szerecsndióval fűszerezzük és az egészet összerottyantjuk a tűzhelyen.
Második változat:
Ugyanúgy készül mint az első (minő meglepetés!), de a tökkel együtt két-három krumplit is felkockázunk és együtt puhára főzzük. Dupla mennyiségű tejszínnel pürésítjük. Nem olyan intenzív ízű mint az első változat, a képen ez a változat látható, most ezt készítettem el.
Mindkettőre feltét:
- pirított tökmag és tökmagolaj (ezt most nem kaptam)
- vajban pirított kenyérkockák
Vajban pirított kenyérkockák:
Hozzávalók:
kb. 4 vékony szelet burgonyás (vagy bármilyen kenyér)
3-4 ek (kb. 10 dkg) vaj, vagy margarin
Elkészítés:
A kenyeret felkozkázzuk, és egy jó evőkanálnyi vajat megolvasztunk egy teflon serpenyőben. A kenyérkockák harmadát beleszórjuk és a forró vajban megpirítjuk. Tányérra szedjük és jöhet a következő vaj, kenyérkocka adag. Azért érdemes kisebb adagokban csinálni, mert biztosan nem ég meg. Így is elég gyorsan kell majd dolgoznunk.
És bónuszként, a sült tök, ahogy én csinálom:
Azért ehhez nem kell nagy leírás, szinte mindenki csinált már. Nagyon szeretjük és főleg azt, ahogyan a külső része megsül a töknek. Ezért, hogy minél több élvezethez jussunk, az egész tököt megpucolom, (meg persze kimagozom) és vékony szeletekre vágom (hamarabb megsül). A tepsibe alufóliát szoktam tenni, könnyebb a tisztítás. Ráültetem a szeleteket és mehet a forró sütőbe. Gyakran kinyitom a sütőajtót, hogy a gőz könnyebben távozhasson és biztosabban "megbőrösödjön" a tökszelet kívülről, mert nekem így a legfinomabb, közben persze belül krémesen lágy lesz.
Nem elhanyagolható szempont, hogy egyből enni lehet, nem kell maszatolni a héjával.
Mindenkinek Jó Étvágyat Kívánok!
Megjegyzések
Azért még ebben a hónapban megkóstoljuk.
nézz át kérlek, játék vár.