Madáretető tejesdobozból, lépésről-lépésre.

Régóta tervezem, hogy tejes dobozból madáretetőt készítünk majd. Most eljött az ideje. Évek óta hozzá sem nyúltam festékhez, ecsethez, kis kivételtől eltekintve. Ideje volt.

Figyelem! Szájbarágós leírás következik!

Először is takarjuk le az asztalt, hogy nyugodtan tudjunk dolgozni.

Anyagok:
- Kimosott tejes doboz
- Akrilfesték: fehér (sok, mert az alapozáshoz is kell), színes (pld. okker, barna, kék)
- Dekopázslakk
- Mintás, 3 rétegű szalvéta, vagy dekopázs papír
- Dekorgumi: piros, vagy amilyen tetszik :-), kb. 13*7,5 cm
- Rafia vagy egyéb zsinór, fonal
- Vastagabb fapálcika, vagy vékonyabb, egyenes faág, kb. 15 cm

Eszközök:
- Hegyes kés, vagy hobbikés
- Olló
- 2 db ecset
- Zsákvarró tű
- Alkoholos filc
- Erősebb kétoldalas ragasztó
- Egy nagyobb kupak, vagy kicsi keverőtál, festékpaletta a festék keveréséhez

A kést és az ollót inkább mi használjuk, ne a gyerekek!

1. lépés:
Felrajzoljuk a nyílás helyét. Ez kb. 6 cm-re lesz majd a doboz aljától, és maga a nyílás kb. 8 cm*6 cm lett nálam.
Egy hegyes ollóval kivágjuk a nyílást, (vagy ha nagyon ügyesek vagyunk késsel, de ekkor figyeljünk, nagyon a kezünkre, lassan dolgozzunk!). Az éles késsel levágjuk a doboz tetejéről a kupakot (ha van rajta), ha nincs, kétoldalas ragasztóval összeragasztjuk a tetejét, hogy ismét megkapjuk a háztetőformát.



2. lépés:




Fehér akrilfestékkel hígítás nélkül lealapozzuk. Megvárjuk amíg megszárad, addig foglalkozzunk mással :-). 






Válasszuk ki a használni kívánt szalvétát, dekopázspapírt. Én az egysszerűség és a gyorsaság kedvéért olyat választottam, amelynek a két egymás melletti mezőjén keresztül húzódott a minta. Így körbe be tudtam fedni vele a dobozt. Egy kis csíkot kellett csak levágnom belőle a rövidebb oldalain.


3. lépés:


Kikeverjük az alapszínt, a kiválasztott szalvétához igazítva. A nagyobb mennyiségő fehér festégbe, egy kis színt keverünk. Kicsit legyen sötétebb, mint amire gondoltunk, mert a száradéás során egy árnyalatnyit világosodni fog. Én az őszi szalvétáimhoz egy kevésnyi okkert vagy barnát, illetve kéket használtam. Természetesen lehet a második réteg is fehér. Szépen átfestjük a lealapozott tejes dobozt és hagyjuk alaposan megszáradni. 




4. lépés:

A kiválasztott szalvétának óvatosan lehúzzuk a legfelső, mintás rétegét. A dekopázs papírnál ezt nem kell megtennünk. Annál méretre vágjuk a papírt úgy, hogy körbeérje a tejes dobozt, illetve kivágjuk a mintákat. Mivel szalvétával dolgoztam, a továbbiakban csak annak a használatát írom le.



A tejesdobozt az asztalra fektetem úgy, hogy a kivágott nyílással lefelé legyen. Bekenem a hátát dekopázslakkal, és rásimítom a szalvétát, majd átkenem a lakkal a szalvétát is.







Átfordítom a következő oldalra, és ugyanígy járok el.








Felállítom a tejes dobozt és a harmadik teljes oldallal is végigcsinálom a műveletet. 





Most következik az eleje. Itt találkoznak a szalvétáim. Annyit vágtam le korábban a két széléből, hogy csak egy kicsit fedjék át egymást a doboz elején. Most először a bal felét kenem be, és simítom rá, majd kenem be újra. Mikor ezzel kész vagyok, kivágom  a nyílástól kicsit bentebb a szalvétát, és belülre simítom a ráhagyást. Következhet a jobb oldali rész. El is készültünk, lehet száradni hagyni.



5. lépés:

Miután a lakk megszáradt, elkészítjük a tetejét. A kétoldalas ragasztóból csíkokat vágunk és befedjük vele a doboz tetejét.






A kupak helyére egy kartonból (reggelizőpelyhes doboz pld.) kört vágunk ki, vagy a nyílásból korábban kivágott dobozdarabot használjuk fel, és azt is hozzáragasztjuk. Lehúzzuk a ragasztóról a fóliát.




6. lépés:

Kettéhajtjuk a dekorgumit, hogy legyen egy halvány hajtásélünk és ráillesztjük a doboz tetejére. Először a felső lapos részre simítjuk rá a dekorgumit, majd mindkét oldalon rásimogatjuk a tetőre.





7. lépés:
Elkészítjük a madárkáknak a kapaszkodórudat. A nyílástól lemérünk szemre kb. 1,5 cm-t és az éles ollóval, vagy a kés hegyével lyukat fúrunk a pálcának. Az elejébe és a hátuljába is. Óvatosan átdugjuk az elején lévő lyukon a fapálcikát (inkább szorosabb legyen a lyuk, mint laza), majd a hátoldalra készített lyukon is. Itt csak kicsit lógjon ki.

8. lépés:


Utolsó lépésként egy zsákvarrótűbe belefűzzük a rafiát, vagy egyéb zsinórt, amivel felakasztjuk majd a művünket. Átszórunk a teteje egyenes része alatt, és átfűzzük a zsinórunkat. megkötjük, és kész is.


Tovább díszíthetjük festéssel, csillámokkal, stb kedvünk szerint.

Gyönyörködjünk benne kicsit, hiszen sokat dolgoztunk, valami újat, hasznosat alkottunk!

Felakasztjuk egy fára, és teletöltjük madárfinomsággal. Aztán egész télen nézzük a kis kosztosokat és nem felejtjük el újratölteni, vagy elkészíteni a következőt, ha ez tönkrement.

Jó munkát!

Matos Maja
Madáretető

Építettem egy kis házat.
Minden madár ki-bejárhat.
Jönnek is a kis cinegék,
Hogy a magot mind kiegyék.

Szórtam belé napraforgót,
Nem is csuktam be az ajtót.
Tárva, nyitva vendéget vár,
Ahány madár, mind idejár.

Ázva, fázva bekopognak,
Ablakomban toporognak.
Csipegetnek, eszegetnek,
Jóllakottan továbbmennek.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések